KAPPA SOSA - 600 g
Karageni so velika družina gelifikantov, linearno sulfatiranih polisaharidov, pripravljenih iz rdečih morskih alg. Imajo sposobnost, da želirajo že pri sobni temperaturi. Zelo veliko se uporabljajo v prehrani kot stabilizator in zgoščevalec. Njihova velika prednost je tudi v tem, da so pseudo plastični. Zredčijo se pri strižni napetosti in ponovno zgostijo, ko napetost mine.
Lastnosti: |
mehak gel |
|
Priprava: |
kappo zmešamo s preostalimi sestavinami v prahu in dodamo tekočini ter segrejemo. |
|
Uporaba: |
vse vrste tekočin |
|
Posebnost: |
proizvod mnogih sinergij, kappa + konjac (elastični gel). Prenese temperature do 60°C. V kislih medijih izgubi del svojih lastnosti. |
|
Proizvodi: |
hladne želatine, želirane pene |
Zelo hitro želira in je odličen za prekrivanje proizvodov.
Poznamo tri vrste karagenanov:
- Iota, ustvari mehke gele v prisotnosti kalcijevih ionov. Pripravljajo jo iz "Eucheume spinosum". Uporablja se s sadjem, da se doseže toplotna reverzibilnost in fleksibilen gel. Po strukturi je Iota idealna za pripravo sladice Panna Cotta.
- Kappa, ustvari močan in trden gel v prisotnosti natrijevih ionov. Zelo dobro reagira z mlečnimi beljakovinami. Pripravljajo jo iz "Eucheume cottoni", ki večinoma uspeva na Irskem, kjer jo uporabljajo že več kot 600 let.
- Lambda, ne ustvari gela temveč se uporablja za zgoščevanje mlečnih proizvodov. Pripravlja se iz morske rasline "Gigardina", ki uspeva v Južni Ameriki. Uporablja se tudi kot ohranjevalec vlage v sladkih testih.
PODATKI O ALERGENIH (Direktiva 2003/89/ES in 2006/142/ES)
Opozorilo
Alergeni so navedeni kot jih posreduje oziroma navaja proizvajalec in veljajo za vsebino embalaže. Za točnost podatkov, ti se namreč spreminjajo, vsekakor preverite dejansko prisotnost alergenov na embalaži. Podatki na spletni strani so informativni in za njih ne odgovarjamo, kakor ne odgovarjamo za točnost podatkov posameznega proizvajalca. Proizvodi se dostavljajo preko zbirnih transportov in skladiščijo v prostorih, kjer se transportira oziroma hrani veliko različnih proizvodov, ki lahko vsebujejo: gluten, pšenico, žita, mlečne in jajčne proizvode, arašide, sojo, oreščke, lupinasto sadje, sezam, žveplov dioksid. Zato je možna posredna kontaminacija preko embalaže.