MALTITOL SOSA - 15 kg
Uporablja se za pripravo proizvodov, deklariranih "BREZ SLADKORJA": sladic, čokolade, sladoleda, pekarskih proizvodov.
Ima 75-90 % sladkosti namiznega sladkorja in skoraj enake lastnosti, razen pri visoki temperaturi ne porjavi (karamela). Uporablja se kot nadomestek za namizni sladkor, ker je pol manj energijsko učinkovit, ne spodbuja zobne gnilobe in ima nekoliko manjši vpliv na glukozo v krvi.
Maltitol je disaharid, proizveden s hidrogeniranjem maltoze, pridobljene iz škroba. Maltitolov sirup, hidrogeniran škrobni hidrolizat, nastane s hidrogeniranjem koruznega sirupa, mešanice ogljikovih hidratov, ki nastanejo pri hidrolizi škroba.
Visoka sladkost maltitola omogoča, da se uporablja brez mešanja z drugimi sladili. V primerjavi z drugimi sladkornimi alkoholi ima zanemarljiv hladilni učinek in je zelo podoben subtilnemu hladilnemu učinku običajnega namiznega sladkorja. Uporablja se v proizvodnji sladkarij, zlasti trdih bonbonov brez sladkorja, žvečilnih gumijev, čokolad, peciva in sladoleda. V farmacevtski industriji se maltitol uporablja kot pomožna snov, kjer se uporablja kot nizkokalorično sladilo. Zaradi podobnosti s saharozo se lahko uporablja v sirupih, pri čemer je verjetnost kristalizacije (zaradi katere se lahko zlepijo pokrovčki steklenic) manjša. Maltitol se lahko uporablja tudi kot mehčalec v želatinskih kapsulah.
Maltitol zagotavlja med 2,4 kcal/g. Prebavni encimi na maltitol večinoma ne vplivajo, zato ga fermentirajo bakterije v debelem črevesju.
Podobno kot drugi sladkorni alkoholi (morda z izjemo eritritola) ima maltitol odvajalni učinek pri dnevni porabi nad približno 90 g. Odmerki približno 40 g lahko povzročijo napenjanje.