Pripravila: Blanka Asič, vodja kulinaričnega laboratorija in trgovine Gourmetshop
V Italiji riž ni samo vir prehranjevanja, je tudi večstoletna tradicija in kultura. Je izjemno hranilo, brez glutena, brez maščob, z lahko prebavljivimi ogljikovimi hidrati. S pravilno uporabo in prepoznavanjem številnih vrst lahko riževe jedi spremenite v kulinarične mojstrovine, ne samo slane, vendar tudi sladke. Na povezavi lahko preberete vse kar morate vedeti o rižu, v spodnjih dveh receptih pa najdete način, kako riž Acquerello uporabiti tudi v sladicah.
RIŽEV TART S POŠIRANIMI MARELICAMI IN ROŽMARINOM (John Coletta)
Sestavine:
190 g narezanih sušenih marelic (1)
55 g temnega ruma (1)
1080 g polnomastnega mleka
0,5 vanilijevega stroka Eurovanille
230 g carnaroli superfino riža Acquerello
4 velika jajca
100 g sladkorja (1)
45 g praženih mandljevih luskin Home chef
47 g sušenega ribanega kokosa Suma
¼ čž fino mlete morske soli
maslo za maščenje
200 g sladkorja (2)
3 vejice rožmarina (oz. 3 jedilne žlice sušenega rožmarina)
16 sušenih marelic, po dolžini prerezanih na pol (2)
111 g temnega ruma (2)
Postopek:
ČOKOLADNA RIŽOTA (John Coletta)
8 porcij
Sestavine:
473 g vode
230 g sladke smetane
50 g sladkorja
123 g carnaroli superfino riža Acquerello
1 lovorjev list, če se le da, svež
0,5 čž pimenta (oz. po želji - piment lahko zamenjamo npr. z mešanico božičnih začimb)
0,5 vanilijevega stroka Eurovanille
170 g stopljene temne čokolade Callebaut 811
Postopek:
V kozico zlijemo vodo in smetano, dodamo sladkor, riž, lovorov list, piment oz. začimbe in vanilijeva semena skupaj s strokom. Na srednjem ognju zavremo, vmes pa občasno premešamo. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo kozico in pustimo rahlo vreti ter kuhamo, dokler riž ni kuhan (pribl. 20-22 minut). Odmaknemo z ognja in odstranimo vanilijev strok ter lovorov list.
Riž ohladimo na sobno temperaturo in vanj vmešamo čokolado ter po vrhu potresemo z naribano čokolado oz. okrasimo po želji.
DOBER TEK!
Brez objav
SUPER POPUSTI