9/9

RIŽ V SLADICAH

26/11/2020

Pripravila: Blanka Asič, vodja kulinaričnega laboratorija in trgovine Gourmetshop 

 

V Italiji riž ni samo vir prehranjevanja, je tudi večstoletna tradicija in kultura. Je izjemno hranilo, brez glutena, brez maščob, z lahko prebavljivimi ogljikovimi hidrati. S pravilno uporabo in prepoznavanjem številnih vrst lahko riževe jedi spremenite v kulinarične mojstrovine, ne samo slane, vendar tudi sladke. Na povezavi lahko preberete vse kar morate vedeti o rižu, v spodnjih dveh receptih pa najdete način, kako riž Acquerello uporabiti tudi v sladicah.    

 

RIŽEV TART S POŠIRANIMI MARELICAMI IN ROŽMARINOM (John Coletta)

 

Sestavine:

 

190 g narezanih sušenih marelic (1)

55 g temnega ruma (1)

 

1080 g polnomastnega mleka

0,5 vanilijevega stroka Eurovanille

230 g carnaroli superfino riža Acquerello

 

4 velika jajca

100 g sladkorja (1)

45 g praženih mandljevih luskin Home chef

47 g sušenega ribanega kokosa Suma

¼ čž fino mlete morske soli

 

maslo za maščenje

 

200 g sladkorja (2)

3 vejice rožmarina (oz. 3 jedilne žlice sušenega rožmarina)

16 sušenih marelic, po dolžini prerezanih na pol (2)

111 g temnega ruma (2)

 

Postopek:

 

  1. V posodi združimo narezane marelice in rum, pokrijemo s plastično folijo, damo v mikrovalovno pečico za 1 minuto ter prihranimo za kasneje.

 

  1. V lonec nalijemo mleko, dodamo semena vanilije in strok ter riž in premešamo. Segrevamo na srednjem ognju, ko zavre, hitro zmanjšamo, da počasi vre, vmes pa večkrat premešamo, da preprečimo prijemanje. Med kuhanjem odstranjujemo mlečno proteinsko kožico, ki se nabira na površju. Kuhamo toliko časa, dokler ni riž mehek in kremast, mleko pa je skoraj v celoti absorbirano, pribl. 25 minut. Odstranimo vanilijev strok. Ohladimo na sobo temperaturo, med ohlajanjem občasno premešamo.

 

  1. V posodi planetarnega mešalca stepemo jajca in sladkor (1). Dodamo pražene mandlje, kokos in sol ter mešamo na nizki hitrosti, dokler vse sestavine niso lepo enakomerno vmešane.

 

  1. Z rumom marinirane marelice odcedimo in osušimo s papirnato brisačko, rum pa shranimo za kasneje. Marelice vmešamo v jajčno zmes. Dodamo še ohlajen riž in na nizki hitrosti mešamo 1 minuto.

 

  1. Pečico segrejemo na 176 ⁰C, namastimo pekač premera pribl. 24 cm, na dno pa položimo peki papir. V pekač vlijemo mešanico, jo zgladimo na površini in pečemo 40-55 minut oz. dokler ni zobotrebec čist, ko preverimo notranjost. Ko je pečeno, prestavimo na rešetke, da se ohladi.

 

  1. V kozico damo vodo, sladkor (2) in rožmarin ter segrevamo toliko časa, dokler se sladkor ne raztopi, vmes pa večkrat premešamo. Dodamo polovičke marelic in rum (2) ter zmanjšamo ogenj in 30 minut pustimo počasi vreti. Kozico odstranimo z ognja in vlijemo še rum, ki je ostal od mariniranja marelic. Premešamo, pokrijemo in pustimo stati 15 minut.

 

  1. Polovičke marelic odcedimo in jih prestavimo na papirnato brisačko.

 

  1. Tart vzamemo iz modela in ga s pomočjo čopiča premažemo z rožmarinovim sirupom, na vrh položimo polovičke marelic in pustimo še pribl. 1 uro, da se popolnoma ohladi.

 

  1. Postrežemo.

 

 

 

 

ČOKOLADNA RIŽOTA (John Coletta)

 

8 porcij

 

Sestavine:

 

473 g vode

230 g sladke smetane

50 g sladkorja

123 g carnaroli superfino riža Acquerello

1 lovorjev list, če se le da, svež

0,5 čž pimenta (oz. po želji - piment lahko zamenjamo npr. z mešanico božičnih začimb)

0,5 vanilijevega stroka Eurovanille

170 g stopljene temne čokolade Callebaut 811

 

Postopek:

 

V kozico zlijemo vodo in smetano, dodamo sladkor, riž, lovorov list, piment oz. začimbe in vanilijeva semena skupaj s strokom. Na srednjem ognju zavremo, vmes pa občasno premešamo. Zmanjšamo ogenj, pokrijemo kozico in pustimo rahlo vreti ter kuhamo, dokler riž ni kuhan (pribl. 20-22 minut). Odmaknemo z ognja in odstranimo vanilijev strok ter lovorov list.

Riž ohladimo na sobno temperaturo in vanj vmešamo čokolado ter po vrhu potresemo z naribano čokolado oz. okrasimo po želji.

 

 

 

 

 

 DOBER TEK! 

 

 

 

 

 

 

 

Komentarji

Brez objav

Napiši kritiko

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah