Recepti Rowzer in Pacojet - sorbeti
Kaj pravzaprav je Rowzer ali Pacojet?
Poseben aparat za pripravo sladoleda, sorbeta in emulzij, ki hrano obdeluje v zamrznjenem stanju. Posoda aparata napolnimo z želeno vsebini in zamrznemo na -20°C. Tako zamrznjeno hrano potem v aparatu fizično obdelujemo s hitro vrtečim nožem z vertikalnim pomikom od istočasnem vpihavanju zraka v posodo.
Dobimo sladoled ali sorbet, ki se nekoliko razlikuje od klasičnega sladoleda "gelato". Razlika je že v samem receptu. Recepta za klasični sladoled ne moremo uporabiti v aparatu Rowzer, ker je končna temperatura "rowzer" sladoleda precej nižja (-5°C). Recept je potrebno prilagoditi.
Prednost sladoleda rowzer je v njegovi praktičnosti in pripravljen je poljuben recept v količini, ki jo tisti trenutek potrebujemo.
Jagodov sorbet
Priprava Zavremo vodo, sladkor, glukozo in Neutro 5. Ohladimo na ledu.Dodamo jagode in limonin sok. Zelo dobro homogeniziramo v blenderju ali paličnem mešalcu. Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C. Izboljšanje strukture Za izboljšanje strukture lahko dodamo 20g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda. |
Sorbet iz svežih fig
Priprava Fige olupimo, razrežemo in jih damo v rowzer posodo. Površina mora biti ravna!. Zamrznemo na -20°C. Opomba Fige vsebujejo dovolj sladkorja za gladko strukturo svežega sorbeta. Uporabite lahko 100% figov pire prave rdeče katalonske fige, ki velja za eno najboljših. |
||||||||||||||||||||||
Pomarančni sorbet
Priprava Malo pomarančnega soka segrejemo z glukozo in Neutrom 5. Ohladimo na ledu in prilijemo preostali pomarančni sok. Emulgiramo s paličnim mešalcem. Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C. Izboljšanje strukture Za izboljšanje strukture lahko dodamo 15g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda. |
Pasijonkin sorbet
Priprava Malo pireja segrejemo z glukozo in Neutrom 5. Ohladimo na ledu in prilijemo preostali pire. Emulgiramo s paličnim mešalcem. Zlijemo v rowzer posodo in pustimo stati v hladilniku 6 ur ali preko noči. Zamrznemo na -20°C. Izboljšanje strukture Za izboljšanje strukture lahko dodamo 20g v vodi topne vlaknine inulin, ki naredi izjemno kremasto strukturo, ne da bi vlival na okus in barvo sladoleda. |
||||||||||||||||||||||
Sorbet iz zelenih pistacij
Priprava Pistacije zelo fino zmeljemo skupaj s 800 g vode. Precedimo skozi "superbag"* in ohladimo. Zavremo preostalo vodo, sladkor, glukozo in Neutro 5. Zmešamo s pistacijevim mlekom. Ohladimo na ledu in pustimo stati v hladilniku 12 ur. Zlijemo v rowzer posodo in zamrznemo na -20°C. * superbag je zelo fina vrečka za precejanje vsebine. |
Jogurtov sorbet
Priprava Mleko, sladkor, glukozo in Neutro 5 segrejemo v posodi. Ohladimo na ledu iz dodamo jogurt in jogurt v prahu. Homogeniziramo in postavimo v hladilnik za 12 ur. Zamrznemo na -20°C. Opomba S samim jogurtom ne moremo doseči koncentracije polnega okusa jogurta, ker so dodane tudi druge sestavine. Z dodatkom jogurta v prahu (liofiliziran) dobimo poln okus. Poskusite dodati tudi malo soka limone, da dobite značilen kiselkast okus. |