MEŠANICA ZAČIMB ZA ZELENJAVO TERRE EXOTIQUE - 45 g
V katerih jedeh lahko uporabljate zelenjavne mešanice?
Zelenjavna mešanica je pravi kulinarični pripomoček, ki ga morate imeti v svoji kuhinji. Tako kot vse tematske mešanice je seveda nujna za pripravo receptov na osnovi zelenjave, po kateri je dobila ime. Ker pa je tako enostavna za uporabo, lahko to pripravljeno mešanico tudi potresete, kjerkoli želite!
Kako uporabljati zelenjavno mešanico?
Naše zamisli za recepte za uporabo zelenjavne mešanice v vaši kuhinji:
- v ponvi ocvrta zelenjava: v ponvi segrejte oljčno olje, zelenjavo in dodajte 1 žličko zelenjavne mešanice ter dobro premešajte;
- gratinirana zelena zelenjava: zelenjavi med kuhanjem dodajte 1 žličko zelenjavne mešanice;
zimska zelenjavna juha: preden zelenjavo zmešate v juho, dodajte 2 žlički zelenjavne mešanice; - domači solatni preliv: v solatni preliv potresite 1 čajno žličko zelenjavne mešanice in jo pred serviranjem dobro premešajte.
Okusi zelenjavne mešanice
Mešanica ima zeliščni vonj s pridihom česna in bazilike. Zaradi prisotnosti kurkume in kumine je sladka in pikantna, zato se ta mešanica dobro poda k številnim jedem.
Iz česa je sestavljena naša zelenjavna mešanica?
Naša zelenjavna mešanica je sestavljena iz česna, bazilike, koriandra, kurkume in kumine.
Botanika zelenjavne mešanice
Česen, katerega botanično ime je Allium sativum, prihaja iz družine Liliaceae. Ta večletna rastlina je sestavljena iz čebulice s stroki, ovitimi v membrane. Česen lahko zraste do enega metra visoko.
Bazilika, katere botanično ime je Ocimum basilicum L., je zelnata rastlina iz družine Lamiaceae kot origano ali majaron. Bazilika raste v obliki razvejanih stebel. Je eden od simbolov italijanske kuhinje.
Koriander Coriandrum sativum je rastlina iz družine Apiaceae. Koriander je aromatična rastlina, ki raste na območjih in se uporablja v številnih kulinaričnih pripravkih, zlasti v Aziji, Latinski Ameriki in sredozemski kuhinji.
Kurkuma je čudovita oranžno-rumena korenina s poprovo, mošusno aromo. Izvira iz tropske rastline iz iste družine kot ingver. Priprava traja dolgo: po čiščenju in rezanju se skuha, da se odstrani lupina, nato pa se olupljena in posušena zmelje v prah.
Botanično ime kumine je Cuminum cyminum in prihaja iz družine Apiaceae, tako kot peteršilj. Izvira z Bližnjega vzhoda, gojijo pa jo predvsem v Sredozemlju. Kumina se je prvotno uporabljala kot začimba za kajenje ali za pripravo jedi. Rastlina je visoka približno 30 cm. Semena pobiramo, ko so zrela, septembra ali oktobra. Po obiranju se stebla dva do tri dni sušijo na soncu, nato pa se jih pretolče, da se odstranijo semena, ki so tista znana kumina, ki jo poznamo. Da bi dobili našo kumino v prahu, semena po sušenju zdrobimo in jih preprosto in okusno uporabimo v kulinariki.
Zgodovina zelenjave
Zahvaljujoč obroku, ki ga je Homo sapiens pustil na ognju pred 170.000 leti v Južni Afriki v jami Border, vemo, da so to prvi sledovi kuhane zelenjave, najdeni v človeški prehrani. Zoglenela zelenjava, ki so jo našli na ognju, se je zdela kot priloga k mesu, kot to počnemo v naših tradicionalnih obrokih ...