9/9

WASABI d' HAKATA SOSA - 200 g

Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 19,56  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1ZZZA48000213
Na zalogi
21,42 
21,42  brez DDV
Wasabi je začimba iz japonskega hrena se tradicionalno streže ob jedi sachimi ali kot priloga sušijem.
Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku


Wasabi "wasabia japonica", Cochlearia wasabi ali Eutrema japonica sodi v družino Brassicaceae ( zelje, hren in gorčica). Imenovan tudi japonski hren, je korenika, ki se uporablja kot začimba s posebno močno aromo. Njegov pekoč okus je bolj podoben pekoči gorčici kot pa kapsaicinu v čili papriki in bolj draži nosno sluznico kot pa jezik. Rastlina raste vzdolž gorskih rečnih dolin na Japonskem.

Wasabi je pomembna začimba v japonski kulinariki. Tipična uporaba je v jedi sachimi (surova riba), ki se namaka v zmes wasabija in sojine omake. Wasabi je zelo učinkovit antidot, ki preprečuje zastrupitev s hrano. Zato je značilno, da se ga streže s sušijem in koščki surove ribe.

Idealna uporaba wasabija je, da s posebnim kovinskim strgalom naribamo koreniko. Toda dobavljivost svežega wasabija je zelo omejena in 100% svež wasabi se redko uporablja. V kulinariki se najpogosteje uporablja wasabi v prahu ali pasti.

Opozoriti moramo na uporabo wasabija v pasti, saj se praviloma izdeluje iz evropskega hrena (seiyo-wasabi), gorčice v prahu, arom in barvil. Wasabijeva aroma je namreč zelo hlapljiva in v pasti počasi izhlapi. Nadomestek v pasti je poceni. Okus in vonje ni primerljiv s pravim wasabijem.

Najpogostejša uporaba je v prahu. Pred uporabo ga zmešamo z vodo in pusti stati 10-15 minut. Dobimo odlično 100% wasabi pasto z vsemi lastnostmi sveže nastrganega korena.


 Zaradi izrazitega okusa se uporablja v mnogih jedeh, dressing za solate, wasabi z zelenjavo, z ribami, odličen je zmešan s sojino omako, v katero namakamo koščke rib (tempura). Vse bolj postaja popularen v sladicah.

Odlično se pikanten okus ujema s čokolado. Odlična je kombinacija pekoče-sladko v različnih kremah, npr. krema mascarpone, ali v kombinaciji s kislim sadjem, pomarančna krema, krema iz rdeče grenivke in wasabija.

Sladoled wasabi je hit najboljših restavracij po svetovnih metropolah. Odlična ja wasabi majoneza, sveži majonezi dodamo malo wasabija v prahu. Začinite krompir z malo wasabija (tudi pire). Omaka iz kumar in wasabija je azijska specialiteta.

Poizkusite wasabijev kis za solato: odličnemu jabolčnemu kisu dodamo malo wasabija v prahu. Mariniramo piščančje peruti v wasabiju, odlično. Tuna na žaru z wasabijem (tunin tatarec).

 Recept za vas!
 Zmešamo wasabi v prahu z žličko vode. Z zmesjo in čopičem premažemo ohlajen krožnik. Pokapamo z vročim sezamovim oljem. Položimo trikotnike popečenega kruhka, na katerega položimo rezine surovega lososovega karpača. Potresemo s črnim sezamom (Sosa), naribanim ingverjem in sesekljano pomladansko čebulo.

Pasta wasabi je običajno narejena iz evropskega hrena, gorčice In barvil! Wasabi je močno hlapljiv, zato v obliki paste ni priporočljiv. V profesionjalni kulinariki se praviloma ne uporablja.
 
Lastnosti

Značke:
  • Vegan
Energetska vrednost (kj):
288.86
Energetska vrednost (kcal):
69.04
Maščobe:
0.63g
Nasičene maščobe:
0.00g
Ogljikovi hidrati:
23.52g
Od tega sladkoriji:
0.00g
Beljakovine:
4.80g
Sol:
0.04g
Podobni izdelki
Na zalogi
18,90  brez DDV 18,90 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
7,10  brez DDV 7,10 
dodaj na seznam želja
6,35  brez DDV 6,35 
Ni na zalogi
dodaj na seznam želja
Na zalogi
11,20  brez DDV 11,20 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah