MEŠANICA ZAČIMB ZA KROMPIR TERRE EXOTIQUE - 60 g
V katerih jedeh naj se uporablja krompirjeva mešanica?
Kot kulinarični pripomoček je krompirjeva mešanica klasičen pripomoček, ki ga morate imeti v svoji kuhinji. Kot vse tematske sklope je seveda nujna za pripravo recepta, po katerem je dobila svoje ime.
Ker pa je tako enostavna za uporabo, lahko to pripravljeno mešanico potresete tudi, kjerkoli želite!
Naše zamisli za recepte za uporabo krompirjeve mešanice v vaši kuhinji:
- Pravi krompir: po krompirjevih rezinah potresite 1 žlico;
- piščanec z zelišči: piščancu, preden ga položite v pečico, dodajte 1 žlico krompirjeve mešanice;
- jagnječji kebab: koščkom jagnjetine pred peko na žaru dodajte 2 žlički krompirjeve mešanice;
- v ponvi ocvrt stročji fižol: pred cvrtjem posujte 2 žlički krompirjeve mešanice na fižol;
- zelenjavni tian: ko naložite zelenjavo v posodo, jo posujte z 2 žličkama krompirjeve mešanice in postavite v pečico.
Okusi krompirjeve mešanice
Krompirjeva mešanica ima sveže, travnate arome. Zaradi pridiha česna in timijana je ta mešanica polnega okusa.
Iz česa je sestavljena mešanica za krompir?
Krompirjeva mešanica je sestavljena iz timijana, origana, česna, soli in črnega popra z Madagaskarja.
Timijan, katerega botanično ime je Thymus vulgaris, je aromatična rastlina, značilna za sredozemsko kuhinjo. Je trajnica iz družine Lamiaceae, podobno kot origano ali meta. Ta aromatična rastlina, ki raste v južni Evropi, uspeva predvsem v toplem, sončnem in suhem podnebju, kar ji omogoča sproščanje ostrih in dišečih arom.
Origano, katerega botanično ime je Origanum vulgare, je večletna zelnata rastlina iz družine Lamiaceae, tako kot majaron, s katerim ga pogosto zamenjujejo. Pravzaprav sta si ti dve rastlini zelo podobni tako po botaničnih značilnostih kot tudi po zdravilnih in aromatičnih lastnostih. Origano raste v sredozemskih regijah, vendar ga lahko na svojem vrtu posadite kjer koli v Franciji, če je le izpostavljen soncu! Rastlina lahko zraste do 80 cm, obiramo pa jo julija. Listi, cvetovi in stebla se uporabljajo v kulinariki.
Botanično ime česna je Allium sativum. Ta večletna rastlina je članica družine Liliaceae. Česen je zelenjavna rastlina, ki je v obliki membranske čebulice. Rastlina lahko zraste do 40 cm visoko, sadimo jo jeseni in pobiramo poleti.
Sol, uporabljena za to krompirjevo mešanico, je rožnata himalajska sol diamant iz Pakistana. Prihaja iz rudnikov Khewra v osrčju Himalaje in ima zaradi vsebnosti železa čudovit rožnat odtenek. Je zelo čista, suha in nejodirana ter bogata z minerali in elementi v sledovih. Kristali fosilizirane morske soli, ki se dejansko imenujejo kamena sol, rudarska sol ali zemeljska sol, niso onesnaženi, so brez dodatkov in niso rafinirani. Zato jih telo 100-odstotno asimilira. Ti rudniki še zdaleč niso izčrpani; vsebujejo 600 milijonov ton soli!
Madagaskarski črni poper je plod rastline Piper nigrum iz družine piperaceae. Zrna popra, ki jih nabirajo v regiji Tamatave, imajo zelo aromatične in tople note. Madagaskarski črni poper, ki se nabira ročno, se najprej ročno sortira, nato opere z vodo in nazadnje posuši na soncu.
Zgodovina krompirja
Krompir je k nam prišel iz Južne Amerike. Izvira iz Čila in Peruja, leta 1534 pa se je pojavil v Španiji in nato postopoma prišel v Francijo. Čeprav ga danes cenijo, so bili Francozi sprva sumničavi do te zelenjave in so mislili, da gre za krmo za živali.
Po zaslugi Antoina Parmentiera je krompir danes tako priljubljen! Leta 1772 je sodeloval na tekmovanju za novo užitno zelenjavo. Predstavil je krompir in prejel nagrado akademije v Besançonu. S podporo kralja Ludvika XVI. je krompir uvedel na množični trg. Krompir, pripravljen na vse načine, ne sme biti pozabljen!
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana