KURKUMA V PRAHU TERRE EXOTIQUE - 60 g
Kurkuma ali "podeželski žafran"!
Sveta zgodovina kurkume
Kurkuma izvira iz jugovzhodne Indije, danes pa jo pogosto gojijo v Aziji in Afriki. Na otoku Reunion je kurkuma neločljivo povezana s karijem, zelo dišečimi tradicionalnimi jedmi, kjer sije s tisočerimi lučmi in tisočerimi vrlinami.
Kurkuma velja za sveto začimbo.
Na Mavriciju in v Indiji si bodoča nevesta kot obliko očiščenja s kurkumo namaže obraz in telo. V preteklosti so kurkumo uporabljali kot barvilo za oblačila menihov. V budizmu barva žafrana predstavlja pot do nirvane. Kurkuma se uporablja kot začimba, običajno se uporablja v začimbnih mešanicah, kot sta curry ali massalé, uporablja pa se tudi kot barvilo za živila in se je nekoč uporabljala v slikarstvu.
Kako se naredi kurkuma
Kurkuma je čudovita oranžno-rumena korenina s pekočim, mošusnim vonjem. Izvira iz tropske rastline iz iste družine kot ingver.
Postopek je dolgotrajen: po čiščenju in rezanju se skuha, da se odstrani lupina, nato pa se olupljena in posušena zmelje v prah.
Kurkuma se uporablja v številnih začimbnih mešanicah v indijski, zahodnoindijski, nepalski, tajski in severnoafriški kuhinji: curry, tandoori, Vadouvan, colombo, raz-el-Hanout. Z njim so že od nekdaj trgovali na poti začimb med Vzhodom in Zahodom.
Nova ideja za recept s kurkumo!
Kurkuma, domači curry, je pripravljena v več korakih. Začnite tako, da piščanca narežete na kose. Koščke nato popečemo na oljčnem olju. Nato dodajte 2 na kocke narezani čebuli in 2 stroka česna. Potresemo z 1 žličko kurkume in 1 žličko kombave. Dodamo sol, poper in timijan ter kuhamo 30 minut. ... Cariment bon!
Oglejte si recept za ribji kari iz Kerale
Moj recept za domači kari s kurkumo
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana