CURRY MADRAS TERRE EXOTIQUE - 60 g
V katerih jedeh se uporablja madraški curry?
Spoznajte nežne okuse madraskega karija
Madraski curry lahko uporabite na različne načine: v kuhani jedi, na začetku kuhanja, na visoki temperaturi na olju in čebuli, preden dodate piščanca, ribo ali zelenjavo. Za zaključek pa ga lahko pripravite v limoninem vinaigretu, majonezi, jogurtovi omaki in šalotki.
Kako uporabljati madraški curry?
Naše zamisli za uporabo madraskega karija pri kuhanju:
- Piščanec Tikka Massala: v marinado iz grškega jogurta dodajte 1 čajno žličko;
- Mango in kari panna cotta: dodajte ščepec madraskega karija v mango, preden ga zmešate v peno;
- piščančje omake z omako madraskega karija: majonezi dodajte 1 žlico;
- ocvrta zelenjava z indijskimi okusi: preden zelenjavo ocvrete v ponvi, jo potresite z 1 čajno žličko;
- žemljice z madraskim karijem: 2 čajni žlički madraskega karija dodajte pri pripravi testa za žemljice;
- curry za langoustine: 1 čajno žličko madraskega curryja potresite v crème fraîche, preden mešanico prelijete čez langoustine in pustite, da se skuha.
Recept za kozice s karijem Madras
Sestavine
15 oluščenih kozic ;
10 cl kokosove smetane ;
1 čajna žlička madraskega karija ;
1 limeta ;
2 paradižnika;
1 kapljica oljčnega olja.
Priprava
Paradižnike razrežite na četrtine in v ponvi segrejte oljčno olje.
Na vsaki strani 1 minuto pražite kozice. Poškropite jih z limetinim sokom in dodajte paradižnike, madraški kari in kokosovo smetano.
Na nizki temperaturi kuhajte 10 minut.
Ponudite z rižem basmati ali svežimi tagliatelli.
Popolna kombinacija za pikanten, a nežen okus
Kurkuma doda sladkobo madraskemu kariju
Madras Curry odlikuje rumena barva, ki je posledica prisotnosti kurkume v mešanici.
V nosu se čutijo zeliščne in limonine note ter lesni pridih.
V okusu preseneti s svojo sladkobo in hrano prekrije s toplo kopreno.
Rumeni madraški kari je kot poper s poudarki ingverja zelo rahlo pekoč in oster, v nasprotju z rdečim karijem, ki je bolj intenziven. Zato je mogoče madraški kari vključiti v jedi, namenjene otrokom, pod pogojem, da se ohrani razumna mera.
Rumeni madraski kari je mešanica začimb, ki nežno začinijo vse sladke in slane jedi. Znana indijska mešanica začimb, rumeni kari, se lahko uživa z vsemi omakami, tudi sladkimi!
Je blag in okrogel, zato začinja jedi, ne da bi pri tem zažgal vaše brbončice.
Madraski kari, povejte mi svoje skrivnosti!
Ne zamenjujte curryja, curryja v prahu in curryjevih listov.
Ko govorimo o curryju, je pomembno razlikovati med več pomeni tega izraza. Curry je jed v omaki, ki se duši z začimbami. Curry v prahu, kot je Terre Exotique Madras Curry, je mešanica začimb, ki se uporablja za aromatiziranje jedi.
V Indiji se namesto besede curry raje uporablja izraz "massala", ki v hindujščini pomeni "mešanica".
Curry pasta je mešanica začimb v kombinaciji z maščobo (sezamovo ali arašidovo olje) in svežimi aromatičnimi začimbami.
V kulinariki se uporablja tudi list curryja, ki izvira iz drevesa curry (Murraya koenigii), podobno kot lovorjev list v zahodni gastronomiji.
Iz česa je sestavljen madraški rumeni curry?
Okrogel in rahlo pekoč rumeni curry Madras se pogosto uporablja v indijski kuhinji. Sestavljen je iz mešanice številnih začimb. Med njimi lahko omenimo kurkumo, koriander, kumino, triplat, pa tudi ingver ali kardamom.
Vse te začimbe je podjetje Terre Exotique skrbno izbralo, da bodo intenzivno okusile vaše jedi!
Madraski kari in njegova zgodovina
Mešanice začimb, stebri indijske gastronomije
Indijske začimbne mešanice so zelo številne in se razlikujejo glede na pokrajino, kasto in celo gospodinjstvo.
Obstajajo tri vrste curryja: rumeni, tajski in rdeči. Rumeni kari vam ni več neznanka!
Tajski curry je znan po svoji svežini, ki jo prinašajo koriander, peteršilj ali limonska trava v njegovi sestavi.
Rdeči curry je intenzivnejši zaradi bogastva čilija in paprike.
Za curry ne obstaja en sam recept, temveč več deset, vsak pa vsebuje lokalne začimbe. Osnovne začimbe so ingver, kurkuma, triplat, kumina in koriander.
Curry je zahodna mutacija besede "kari".
Ta mešanica začimb izvira iz Madrasa, pristaniškega mesta na Coromandelski obali v jugovzhodni indijski zvezni državi Tamil Nadu. To pristanišče je bilo ena prvih angleških trgovskih postojank.
Beseda "curry" je verjetno anglicizem tamilske besede "kari", ki se nanaša na pripravo začimb za začinjanje, ki so jo britanski mornarji prinesli iz Indije. Postopoma se je ta izraz prenesel na Zahod.
V Indiji se curry dejansko imenuje "Massala". Je mnogovrstna, raznolika in se spreminja glede na regijo, bogastvo in kasto. Indijska "massala" predstavlja kulinarično raznolikost indijskih pokrajin.
Curry je že od nekdaj prefinjena in uravnotežena mešanica številnih sestavin.
Maharadže niso šli nikamor brez svojih strokovnjakov za to mešanico, "masalči".
Kliknite tukaj za več informacij o uporabi curryja v kulinariki
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana