CIMET V PRAHU TERRE EXOTIQUE - 50 g
V katerih jedeh lahko uporabite cimet v prahu?
Spoznajte sladke in tople okuse cimeta
Cimet je s svojim sladkim, zaokroženim okusom začimba otroštva! Kot mala Proustova madeleine nas popelje nazaj k jabolčnim piškotov ob čaju, vroči čokoladi, piškotov ter seveda medenjakom in speculoosu!
Prednost te začimbe je, da jo lahko uporabljamo tako v sladicah kot tudi v slanih jedeh (samo poglejte maroško pastilo ali celo indijski curry!).
Cimet vsebuje kumarin, ki je v velikih odmerkih lahko nevaren za zdravje. Dopustni dnevni vnos naj bi bil manj kot 4,8 mg na dan za 60 kg težko odraslo osebo.
Kako lahko uporabljam cimet v prahu?
Naše ideje za recepte za uporabo cimeta pri kuhanju:
- maslena juha s cimetom: v juho pred serviranjem potresite nekaj ščepcev cimeta;
- trska s cimetom in ingverjem: ribji juhi dodajte 1 čajno žličko cimeta v prahu;
- Švedski cimetovi zvitki: za celoten recept kliknite tukaj;
- Jabolčni kolač: preden jabolka položite na testo, jih posujte z 1 žličko cimeta v prahu;
- cimetovo pecivo: v testo za pecivo dodajte 2 čajni žlički cimeta v prahu in ga pregnetite z rokami;
- Kolač s hruškami in karamelo: preden hruške položite na testo, jih posujte z 1 čajno žličko cimeta v prahu.
- Kliknite tukaj za recept za domači kari s cimetom v prahu
Okusi cejlonskega cimeta
Cimet je sladek, limonin in topel hkrati, saj ima intenzivne arome, ki v ustih pustijo sladke, limonine okuse, ki vas po končanem uživanju ogrejejo.
Začimba Šrilanke
Kako raste cejlonski cimet?
Cejlonski cimet, ki izvira iz Šrilanke, je lubje cimetovca, člana družine Lauraceae, ki spada v isto družino kot avokado in lovorjevec.
Cimet, Cinnanomum zeylanicum, se zelo skrbno nabira z drevesa, ki lahko zraste od 10 do 15 metrov v višino.
Nove veje se odrežejo in se jim odstrani dišeče zunanje lubje, ki je začimba, ki jo imamo vsi v svojih omarah: cimet.
Ko se lubje posuši, postane cimetova palica, ki se lahko uporablja neposredno pri kuhanju ali pa se zmelje za cimet v prahu.
Cimetovo drevo raste predvsem na Šrilanki, pa tudi v drugih tropskih regijah sveta.
Kakšna je razlika med kitajskim in cejlonskim cimetom?
Kitajski cimet cassia, znan tudi kot lažni cimet, prihaja iz iste družine kot cejlonski cimet, iz družine Lauraceae, vendar je med njima veliko razlik. Cassia cimet izvira iz Kitajske, cejlonski cimet, znan tudi kot Cinnamomum Zeylanicum ali verum, pa iz Šrilanke.
Cejlonski cimet je aromatično mehkejši, finejši, prefinjen in slajši od cimetovega cimeta cassia, ki je močnejši in izrazitejši.
Cassia cimet predstavlja skoraj 90 % cimeta na trgu in je poceni, medtem ko je cejlonski cimet dražji in ga je zaradi višje kakovosti redkeje najti.
Zgodovina cejlonskega cimeta
Cimet izvira iz Cejlona. V starih časih so o cimetu krožile številne legende. Egipčani, ki so ga uporabljali za balzamiranje, so verjeli, da raste po skrivnostnih obredih v skrivnostni in oddaljeni deželi.
Da bi razvozlala to skrivnost, je kraljica Hačepsut poslala odpravo v deželo Punt, "deželo boga", zdaj Etiopijo, in odprla aromatično pot.
V Rimu se je zelo mudilo po indijskem luksuznem blagu, kot so poper, cimet, ingver, biseri in slonovina.
V času renesanse so se Portugalci, Angleži in Nizozemci borili za monopol nad temi začimbami, ki so jih širili po vsem svetu.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana