SOLNI CVET l'Île de RÉ TERRE EXOTIQUE - 110 g
V katerih jedeh lahko uporabite solni cvet l'Île de Ré?
Fleur de sel de l'Île de Ré je naravni solni cvet, ki ga solinarji z otoka Île de Ré nabirajo z največjo skrbnostjo in spoštovanjem tradicije.
Kako lahko uporabljam Fleur de sel de l'Île de Ré?
Naše ideje za recepte, ki jih lahko uporabite pri kuhanju z uporabo Fleur de sel de l'Île de Ré:
- rižev puding s karamelo in fleur de sel: ko pripravljate karamelo, jo med mešanjem na ognju segrejte s smetano, nato dodajte maslo in ½ žličke fleur de sel, dokler ne dobite gladke, svetle karamele;
- fleur de sel s kumino: 50 gramom fleur de sel z otoka Re dodajte 15 g kumine. Idealno se poda h krompirju ali korenju;
- Piškotki s fleur de sel: pred peko dodajte 1 ščepec fleur de sel z otoka Re v vsak piškotek;
- madeleine s fleur de sel: pecivu dodajte ½ čajne žličke fleur de sel z otoka Île de Ré;
- krompir s fleur de sel: pečenemu krompirju dodajte 1 čajno žličko fleur de sel;
- solata iz češnjevih paradižnikov: pred serviranjem posujte paradižnike z nekaj ščepci fleur de sel.
Droben, kristaliničen fleur de sel
Kristalčki fleur de sel so bolj nežni od grobih kristalčkov soli. Fleur de sel se bolje meša s hrano in se hitreje raztaplja kot druge oblike soli, saj je njegova struktura lažja in finejša. Pomembno je, da jo uporabite po kuhanju, da ne spremenite njene strukture.
Fleur de sel de l'Île de Ré ni le najčistejša oblika cvetlične soli, ampak tudi ena najbolj naravnih.
Fleur de sel de l'Île de Ré in njegov zahtevni postopek
Fleur de sel de l'Île de Ré je plod prefinjene izdelave in idealnih podnebnih razmer: veliko sonca, morja in vetra.
Tanka plast belih kristalov nastane na površini œillets (solinskih bazenov), ko voda izhlapeva pod skupnim vplivom sonca in morskega vetra. Če fleur de sel ne poberemo, čez noč pade na dno ribnikov in kristalizira, dokler ne postane groba sol.
Od načina nabiranja, ki ga uporabljajo proizvajalci soli, je odvisna finost soli fleur de sel. Solinarji s pomočjo lousse, orodja, podobnega velikemu skimmerju, previdno odstranijo sol. Njegovi gibi morajo biti počasni in natančni, sicer se sol izgubi. Fleur de sel z otoka Ile de Ré se ne nabira, temveč se pobere, tako kot tisti z otoka Guérande!
Fleur de sel de l'Île de Ré in njegova zgodovina
Ta otok v arhipelagu Charente, dragulj francoske obale, dolguje vse Sau (soli). Prva solna barja naj bi se na otoku Ile de Ré pojavila v 13. stoletju. V 19. stoletju so površine, na katerih se prideluje sol, obsegale 1.500 hektarjev ali nekaj več kot 15 % površine otoka.
Tako kot krompir in vinska trta se je tudi solna sol ohranila skozi stoletja. Ljubezen med soljo in otokom Re se je začela v srednjem veku, ko so menihi iz regije Vendée obdelovali zemljo v bližini Ars-en-Ré in jo hitro spremenili v eno največjih proizvodnih območij v Franciji. Leta 1942 je bila ustanovljena zadruga z imenom "Les Sauniers de l'Île de Ré", ki je upravljala kmetije in zagotavljala izdelek izjemne kakovosti.