CLORUR SOSA - 750 g
Clorur kalcijeva sol, ki se uporablja v postopku sferifikacije.
Lastnosti: kalcijeva sol
Uporaba: zmešamo z vodo.
Aplikacija: za pripravo direktne sferifikacije.
Postopek: direktna sferifikacija
RECEPTI Poglejte si video kanal Sosa Ingredients s številnimi video recepti, ki vas bodo popeljali v svet moderne kulinarike. |
SFERIFIKACIJA IZ MALIN | "Pain de Gênes" Ženevski biskvit | OBRATNA MANGO IN CAMPARI KROGLICA | JOGURTOVA SFERA | |||
KAVIAR IZ KAKAVA | SFERA IZ LIČIJA | LIQUORICE KAVIAR |
Sferifikacija je postopek želiranja, ki nam omogoča, da poljubno tekočino obdamo z gelom in s tem ponazarjamo kaviar. Spektakularno lahko z metodo združimo eksplozijo okusa, ki se aktivira v ustih. Ta inovacija je postala klasična moderna tehnika v slaščičarstvu in gastronomiji.
Poznamo dve metodi sferifikacije:
- Direktna metoda
- Obratna ali inverzna metoda
DIREKTNA SFERIFIKACIJA
Za to metodo potrebujemo tri različne kopeli:
- V prvi kopeli imamo Alginat in proizvod, ki ga želimo sferificirati. Obe sestavini zelo dobro zmešamo in ju pustimo stati, da se iz raztopine odstrani ves zrak. Upoštevati moramo pH faktor raztopine, ki ne sme biti po pH4. V kolikor imamo pH prenizek, dodamo natrijev citrat. Pri prevelikem pH faktorju bomo imeli slab okus.
- V drugi kopeli imamo Clorur in sicer 5 do 8 g na liter, odvisno od velikosti kroglic.
- V tretji kopeli imamo vodo, da sfere splahnemo okus kalcijevega klorida.
Upoštevati moramo pH vrednost raztopine. Če vrednost ni med 4 in 6, moramo uporabiti natrijev citrat (PH KIT). Ko imamo pH med obema vrednostnima lahko izdelujemo kroglice brez problema.
OBRATNA SFERIFIKACIJA
Če želimo pripraviti kroglice z metodo sferifikacije iz sestavine, ki vsebuje kalcij (mlečni izdelki), moramo izbrati obratno metodo z njo invertiramo prvi dve kopeli. Če proizvod kalcija ne vsebuje, dodamo gluconolaktat.
Uporabimo tri različne kopeli:
- V prvi kopeli imamo proizvod, ki vsebuje kalcij (mlečni izdelek). V kolikor proizvod kalcija ne vsebuje, moramo dodati glukonolaktat. Če proizvod nima zadostne gostote, dodamo 6 g Gelespresse (2g xandatana) na kilogram, da dobimo zadostno težo za drugo kopel.
- v drugi kopeli zmešamo 1 liter vode (brez kalcija!) in 5 g alginata.
- V tretji kopeli imamo vodo, da kroglice speremo.
- No Hidrogen
- Vegan
PODATKI O ALERGENIH (Direktiva 2003/89/ES in 2006/142/ES)
Opozorilo
Alergeni so navedeni kot jih posreduje oziroma navaja proizvajalec in veljajo za vsebino embalaže. Za točnost podatkov, ti se namreč spreminjajo, vsekakor preverite dejansko prisotnost alergenov na embalaži. Podatki na spletni strani so informativni in za njih ne odgovarjamo, kakor ne odgovarjamo za točnost podatkov posameznega proizvajalca. Proizvodi se dostavljajo preko zbirnih transportov in skladiščijo v prostorih, kjer se transportira oziroma hrani veliko različnih proizvodov, ki lahko vsebujejo: gluten, pšenico, žita, mlečne in jajčne proizvode, arašide, sojo, oreščke, lupinasto sadje, sezam, žveplov dioksid. Zato je možna posredna kontaminacija preko embalaže.