9/9

ALGINAT SOSA - 750 g

Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 66,98  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1TESF203
Na zalogi
73,34 

Informativen izračun ob nakupu na obroke:

  • 3 x 22.59€
  • 6 x 11.39€
73,34  brez DDV
Proizvod s posebno lastnostjo, da v prisotnosti kalcija tvoji gele za sferifikacijo.
Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku

Natrijev alginat je derivat različnih morskih alg (Fucus, Laminaria, Macrosrystis ..) in ima posebno lastnost, da v prisotnosti kalcija tvori gele. Kot vsi hidrokloridi potrebuje nekaj vode, da lahko hidrira. Zaradi svojih lastnosti je idealne pripravljanje gelov s sferifikacijo. Obnaša se enako kot kalcijev alginat in oba ima enakovredno funkcijo.

Lastnosti: gelifikant, ki reagira v prisotnosti kalcija.
Uporaba: zmešamo z medijem (direktna sferifikacija) ali mešamo z vodo (obratna sferifikacija).
Aplikacija: za vse vrste tekočin s pH večjim od 4 in vsebnostjo vode večjo od 80% (direktna sferifikacija)
Postopek: Kot samostojen reagira kot gostilo. Za obratno sferifikacijo ga vedno mešamo samo z vodo. Težko ga je mešati z mediji, ki vsebujejo maščobo. Lahko je problematičen v medijih, ki vsebujejo alkohol, odvisno od vsebnosti alkohola in vode. 

 

Sferifikacija je postopek želiranja, ki nam omogoča, da poljubno tekočino obdamo z gelom in s tem ponazarjamo kaviar. Spektakularno lahko z metodo združimo eksplozijo okusa, ki se aktivira v ustih. Ta inovacija je postala klasična moderna tehnika v slaščičarstvu in gastronomiji. 


Poznamo dve metodi sferifikacije:

  • Direktna metoda
  • Obratna ali inverzna metoda

DIREKTNA SFERIFIKACIJA


Za to metodo potrebujemo tri različne kopeli:
  • V prvi kopeli imamo Alginat in proizvod, ki ga želimo sferificirati. Obe sestavini zelo dobro zmešamo in ju pustimo stati, da se iz raztopine odstrani ves zrak. Upoštevati moramo pH faktor raztopine, ki ne sme biti po pH4. V kolikor imamo pH prenizek, dodamo natrijev citrat. Pri prevelikem pH faktorju bomo imeli slab okus.
  • V drugi kopeli imamo Clorur in sicer 5 do 8 g na liter, odvisno od velikosti kroglic. 
  • V tretji kopeli imamo vodo, da sfere splahnemo okus kalcijevega klorida. 
Reakcija Alginata se prične, ko oba proizvoda (alginat in klorid) pričneta tvoriti gel v obliki kroglice. Postopek želiranja se nadaljuje v notranjost. Dalj časa pustimo v kopeli, bolj bo želiralo, dokler kroglica ne bo popolnoma želirana do sredine. 
Upoštevati moramo pH vrednost raztopine. Če vrednost ni med 4 in 6, moramo uporabiti natrijev citrat (PH KIT). Ko imamo pH med obema vrednostnima lahko izdelujemo kroglice brez problema. 

OBRATNA SFERIFIKACIJA

Če želimo pripraviti kroglice z metodo sferifikacije iz sestavine, ki vsebuje kalcij (mlečni izdelki), moramo izbrati obratno metodo z njo invertiramo prvi dve kopeli. Če proizvod kalcija ne vsebuje, dodamo gluconolaktat.

Uporabimo tri različne kopeli:
  • V prvi kopeli imamo proizvod, ki vsebuje kalcij (mlečni izdelek). V kolikor proizvod kalcija ne vsebuje, moramo dodati glukonolaktat. Če proizvod nima zadostne gostote, dodamo 6 g Gelespresse (2g xandatana) na kilogram, da dobimo zadostno težo za drugo kopel.
  • v drugi kopeli zmešamo 1 liter vode (brez kalcija!) in 5 g alginata.
  • V tretji kopeli imamo vodo, da kroglice speremo.
Zahvaljujoč obratni metodi sferifikacije, bo sredica kroglice vedno tekoča, ker je reakcija obratna od direktne metode. V kolikor kroglice pripravljamo v naprej, jih shranimo v nekoliko gostejši tekočini, da se ne sprimejo med seboj. Pri tej tehniki je potrebno upoštevati osmozo kroglic. Njihova membrana ima majhne luknjice, ki absorbirajo okus medija.
Lastnosti

Značke:
  • No Hidrogen
  • Vegan
Energetska vrednost (kj):
500.00
Energetska vrednost (kcal):
130.00
Maščobe:
0.00g
Nasičene maščobe:
0.00g
Ogljikovi hidrati:
0.00g
Od tega sladkoriji:
0.00g
Vlaknine:
63.00g
Beljakovine:
0.00g
Sestavine

gostilo: natrijev alginat (E401).
Alergeni

PODATKI O ALERGENIH (Direktiva 2003/89/ES in 2006/142/ES)

Opozorilo

Alergeni so navedeni kot jih posreduje oziroma navaja proizvajalec in veljajo za vsebino embalaže. Za točnost podatkov, ti se namreč spreminjajo, vsekakor preverite dejansko prisotnost alergenov na embalaži. Podatki na spletni strani so informativni in za njih ne odgovarjamo, kakor ne odgovarjamo za točnost podatkov posameznega proizvajalca. Proizvodi se dostavljajo preko zbirnih transportov in skladiščijo v prostorih, kjer se transportira oziroma hrani veliko različnih proizvodov, ki lahko vsebujejo: gluten, pšenico, žita, mlečne in jajčne proizvode, arašide, sojo, oreščke, lupinasto sadje, sezam, žveplov dioksid. Zato je možna posredna kontaminacija preko embalaže.

Podobni izdelki
Na zalogi
32,04  brez DDV 32,04 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
18,01  brez DDV 18,01 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
20,41  brez DDV 20,41 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah