TARTARIČNA KISLINA SOSA - 900 g
Tartarična kislina je v obliki majhnih kristalov diprotične kisline. Nahaja se pretežno v sadju, kot je grozdje, banane in drugo. Je glavna kislina, ki se nahaja v vinu. Od tod tudi ime vinska kislina, saj jo najdemo kot izloček na sodih.
Uporablja se za povečanje kislosti jedem. S tem jedi dodatno pridobijo tudi okus. Je odličen antioksidant. Ne smemo jo zamenjati s "Cream Tartar", ki se uporablja za stabilizacijo beljakov pri stepanju in pripravi meringe. Čeprav je slednja pripravljena iz tartarične kisline in dodatka kalijevega hidroksida.
Njena uporaba je zelo priljubljena kot dodatek pijačam in sladicam za povečanje kislosti. Je integralni del mehiške kuhinje.
Prehranska vrednost
- zelo dobro vpliva na imunski sistem, saj deluje kot antioksidant
- izboljša prebavo in črevesne funkcije
- izboljša glukozno toleranco in absorpcijo hranil v črevesju
- konzumiramo jo v majhnih količinah, ker pretiravanje lahko povzroči odvajalni efekt.
- skupaj s sodo bikarbono je odlično vzhajalno sredstvo.