TREHALOZA SOSA - 700 g
Trehaloza je naravni sladkor (disaharid) in se uvršča med t.i. zdrave sladkorje. Najdemo jo v glivah, rastlinah in nevretenčarjih (kozice, žuželke) in zaščiti organizme, da lahko prenašajo daljše obdobje izsušitve. V rastlinah je največ trehaloze prisotne v sončničnih semenih in morskih algah, kjer služi kot vir energije in ogljika. Najdemo jo v pekovskem in vinskem kvasu. Ima namreč visoko sposobnost zadrževanja vode. Njena sladkost je 45% sladkorja in ima 90% njegove kalorične vrednosti.
Trehaloza zaščiti beljakovine in celične membrane pred izsušitvijo, vročino, mrazom in oksidacijo. Je tudi dober antioksidant.
Uporaba v kulinariki
V moderni kulinariki se uporablja za pripravo modernih sladoledov, saj je pol manj sladka od sladkorja. Je odličen konzervans, saj ohranja kakovost treh glavnih skupin hranil (ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe). Zelo dobro zadržuje vlago in ohranja hrano pred izsušitvijo, s tem se ohranja tekstura. Ima sposobnost prekrivanja grenkobe, ostrih okusov in vonja surove hrane.
V kulinariki lahko nadomesti sladkor in s tem zmanjšamo sladkost proizvodov za 60%. Pečeni proizvodi s trehalozo so nekoliko bolj svetli. Uporabimo nekoliko več pecilnega praška.
Zaradi velike sposobnosti zaščite membran beljakovin je odličen kot dodatek stepeni smetani, stepenim beljakom, meringi in seveda sladoledom. Povsod tam, ker želimo kremoznosti in ohranjanja zraka v stepenih proizvodih. Izjemnem je tudi pri sušenju proizvodov v dehidratorju. Prave kulinarične potrebe se šele odkrivajo.
Ima majhen vpliv na krvni sladkor in je zato tudi primerna za diabetike. Ker varuje beljakovine, je koristen tudi pri degenerativnih boleznih možganov, kot je Alzheimerjeva ali Parkinsona bolezen.
Tehnologija izdelave trahaloze se je razvila na Japonskem, kjer jo pridobivajo iz s pomočjo encimov in škroba tapioke.
- izgleda kot običajen sladkor,
- sladkor, ki ga najdemo v naravi, ni kemično pridobljen sladkor,
- ne pušča zapoznelega okusa v ustih,
- pozitivno vpliva na upočasnitev staranja celic,
- pozitivno vpliva na diabetes in hipoglikemijo,
- pomaga premagovati željo po sladkorju,
- je enostavno nadomestljiv z namiznim sladkorjem in se hitro topi v tekočini.
- No Hidrogen
- Vegan
PODATKI O ALERGENIH (Direktiva 2003/89/ES in 2006/142/ES)
Opozorilo
Alergeni so navedeni kot jih posreduje oziroma navaja proizvajalec in veljajo za vsebino embalaže. Za točnost podatkov, ti se namreč spreminjajo, vsekakor preverite dejansko prisotnost alergenov na embalaži. Podatki na spletni strani so informativni in za njih ne odgovarjamo, kakor ne odgovarjamo za točnost podatkov posameznega proizvajalca. Proizvodi se dostavljajo preko zbirnih transportov in skladiščijo v prostorih, kjer se transportira oziroma hrani veliko različnih proizvodov, ki lahko vsebujejo: gluten, pšenico, žita, mlečne in jajčne proizvode, arašide, sojo, oreščke, lupinasto sadje, sezam, žveplov dioksid. Zato je možna posredna kontaminacija preko embalaže.