OLIGOFRUCT SOSA - 500 g
100% oligofruktoza , POD: 50%, PAC: 45%.
Oligofruktoza je naravna sestavina številnih dobro znanih vrtnin (cikorija), sadja in žit, kot sta pšenica ali beluši. Kot topna vlaknina med drugim spodbuja zdravo črevesno floro. Oligofruktoza ima rahlo sladkost (približno 30% sladkosti sladkorja), brez neprijetnega okusa ali pookusa.
Oligofruktoza je podskupina inulina, sestavljena iz polimerov s stopnjo polimerizacije (DP) ≤10. Inulin in oligofruktoza se ne prebavita v zgornjem delu prebavil; zato imajo zmanjšano kalorično vrednost. Spodbujajo rast črevesnih bifidobakterij. Ne povzročata zvišanja serumske glukoze ali spodbujata izločanja inzulina.
Oligofruktoza izboljša okus živil, hkrati pa ohranja nizko vsebnost kalorij. Še posebej dobre rezultate dosežemo s fermentiranimi mlečnimi izdelki (npr. Jogurtom ali skuto) s sadjem, ki okrepi naravno aromo sadja. Oligofruktozni prah je hladno topen in ga lahko dodamo povsod, kjer želimo vsebnost vlaken. Po odprtju shranjujte tesno zaprto in na hladnem, saj izdelek privlači vodo.
V kulinariki se kot v vodi topna vlaknina uporablja kot nadomestek sladkorja.