Pripravila: Blanka Asič, vodja Gourmetshop laboratorija in trgovine
Agrimontanin kostanj zajema samo najboljši, izbran italijanski kostanj, ki je obdelan na najbolj naraven način. Uporablja torej samo svež kostanj, brez žveplovega dioksida. Kostanj je ročno obran, prebran in pakiran.
Postopek obdelave začnejo s t.i. "noveno" , to je 9 dni maceracije, ko je kostanj še vedno v svoji lupini, kar mu omogoča konsistenco, optimalno za lupljenje in kandiranje. Kostanji se nato ročno, s pomočjo pare olupijo in ročno sortirajo, s tem ohranijo nedotaknjeno površino. Oparjeni kostanj je tako pripravljen za namakanje v naravni raztopini sladkornega sirupa, obogatenega z vanilijo iz Madagaskarja ter trsnim sladkorjem iz Mauriciusa in Réuniona. Po pazljivi selekciji po izgledu, velikosti in barvi kostanj razporedijo po posebnih pločevinkah in pasterizirajo. Le najboljši kostanj postane kandiran kostanj.
Kandiran kostanj Agrimontana je na voljo v različnih izborih in velikostih:
KOSTANJEV GIANDUJOTTO (Sadaharu Aoki)
Sestavine
Kolač:
118 g zmehčanega masla
253 g paste kandiranih maronov Agrimontana ali paste maronov Clement Faugier
110 g sladkorja
100 g jajc
72 g mandljeve moke Eurovanille
47 g moke Petra N.5
100 g koščkov kandiranega kostanja Agrimontana, marroncinov Agrimontana ali kandiranih maronov Clement Faugier
Rumov sirup:
31 g sladkorja
47 g vode
31 g ruma
Glazura:
200 g temne čokoladne kuverture 62 %
10 g olja
Postopek
1. Pečico segrejemo na 150 ⁰C.
2. Maslo, kostanjevo pasto in sladkor zmešamo skupaj. Dodamo jajca ter na koncu vmešamo mandlje v prahu in moko. Dobro premešamo.
3. Namastimo model v obliki giandujotta in ga napolnimo z maso ter na koncu posujemo s koščki kandiranega kostanja.
4. Pečemo 75 min na 150 ⁰C.
5. Med pečenjem pripravimo rumov sirup – vodo, sladkor in rum počasi segrevamo do vretja, da se ves sladkor počasi raztopi. Ohladimo.
6. Ko je pečeno, takoj vzamemo iz pekača in s čopičem premažemo s hladnim rumovim sirupom ter zavijemo v prozorno folijo, dokler je še vroče. Čez noč pustimo na sobni temperaturi.
7. Naslednji dan oblijemo s čokoladnim oblivom in dekoriramo po želji.
KOSTANJEVI CUPCAKES
Sestavine:
50 g jajc
53 g kokosovega olja
180 g naribanih hrušk
85 g kostanjevega medu Agrimontana
60 g kostanjeve moke
28 g mandljeve moke
35 g riževe moke
5 g cimeta v prahu
5 g pecilnega praška
1 g soli
Krema:
Sladka smetana
Krema maroni z vanilijo Agrimontana ali Krema maroni Clement Faugier
Dekoracija:
Kandirani maroni Agrimontana ali Marroncini Agrimontana
Postopek:
1. Pečico segrejemo na 175 ⁰C.
2. Skupaj zmešamo jajce, kokosovo olje, hruško, med in vanilijo.
3. Združimo vse suhe sestavine (moke, cimet, pecilni prašek in sol), jih dodamo mokrim sestavinam ter previdno vmešamo.
4. Maso nadevamo v modelčke in pečemo približno 15 min na 175 ⁰C. Ko je pečeno, ohladimo, preden nanesemo kremo.
5. Za kremo stepemo sladko smetano in ji na polovici stepanja dodamo kostanjevo kremo, količino prilagodimo lastnemu okusu, več kot dodamo kostanjeve kreme, bolj intenziven okus bo imela krema.
6. Kremo nabrizgamo na kolačke in jih okrasimo s kandiranimi maroni.
Pa dober tek
Brez objav
SUPER POPUSTI