9/9

Granola s kavno moko

14/01/2019

Domač zdrav obrok s kavno moko

Kavna moka je naj sestavina leta 2017. Izhaja iz projekta zavržene hrane. Proizvodnja kave na letni ravni gre v milijarde ton in od tega se uporablja samo sredica kavnega sadeža, to je koščica ali kavno zrno. Vse ostalo je odpadek, ki gnije v naravi in sprošča ogromne količine CO2. Zaradi gnitja in razpadanja predstavlja tudi grožnjo okoliškim prebivalcem. Ideja je bila uporabiti tudi ostali del kavnega sadeža imenovan tudi Cascara. Cascaro poznamo že tako dolgo kot kavo samo in se je do sedaj uporabljala pretežno za pripravo čaja. Posušena in mleta cascara je pravzaprav odlična alternativa klasični moki. Uporabljamo jo lahko kot uporabljamo kakav, nadomestimo del moke, pripravimo kreme, sladolede, dodajamo pecivu, piškotom in pripravljamo vroč čaj, kot pripravljamo vroč kakav. Kavna moka ima izjemno kulinarično in prehransko vrednost, je grez glutena, bogata z železom, vlakninami, beljakovinami...

Pred vami je enostaven recept za pripravo domače granole. Potrebujemo le nekaj zdravih sestavin in vaš obrok bo pripravljen! Posebnost se skriva v CoffeeFlour® ali kavni moki, novi super sestavini, narejeni iz ovojnice kavnega sadeža. Zaradi visoke prehranske vrednosti je kavna moka zdrava alternativa že poznanim mokam. Vsebuje veliko vlaknin, beljakovin, vitaminov, antioksidantov in je brez glutena.

Suhe sestavine:

  • 900 g ovseni kosmiči
  • 366 g sesekljani orehi
  • 210 g kokosov čips SUMA
  • 40 g chia semena SUMA
  • 60 g konopljina semena
  • 68 g moka CoffeeFlour®
  • 100 g bučna semena
  • 57 g sončnična semena

Tekoče sestavine:

  • 600 g javorjev sirup BIO Acadian
  • 400 g kokosovo olje Superfood Premium
  • 300 g trsni sladkor Demerara
  • 7 g sol

Priprava:

  • Pečico segrejete na 150°C.
  • Prvih 6 suhih sestavin zmešajte, nato zmešajte še tekoče sestavine ter jih ¾ dodajte mešanici suhih sestavin. Posebej s ¼ tekočih sestavin zmešajte še bučna in sončnična semena.
  • Maso enakomerno razporedite po pekaču, obloženem s peki papirjem ali podlogo za pečenje Silpat. Pečemo približno 30 minut, pri tem maso premešamo vsakih 7 minut. Ob drugem mešanju dodamo bučna in sončnična semena. Granola je pripravljena, ko postane zlato rjava.
  • Sladici lahko po želji dodamo še poljubno suho sadje in čokolado kot je Domori Sur del Lago (le te ne smemo dodati, dokler ni sladica popolnoma ohlajena)

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah