Dolce de Leche je specialiteta Latinske Amerike, še posebno je priljubljen v Argentini. Je tudi eden najbolj priljubljenih namazov in prelivov na sploh. Uporabite ga kot namaz za kruh, naredi plast Dulce de Leche v vaši torti, namažite palačinke, namakajte vanj piškote ali izdatno z Dulce de Leche oblijte sladoled.
Priprava Dulce de Leche je kljub enostavnosti dokaj zahtevna, saj zahteva zelo natančno karamelizacijo mleka in sladkorja. sladkor in laktoza (mlečni sladkor) pri višji temperaturi karamelizira istočasno pa dolgotrajno kuhanje zgosti naši zmes mleka in sladkorja, da dobimo namaz (gostejši) ali preliv (redkejši) želene konsistence.
toda moderna kuhinja pozna trik, kako Dulce de Leche pripraviti na zelo enostaven način, popolnoma kontroliran tako, da napaka sploh ni mogoča. Z zelo malo trudi in nekaj časa lahko pripravimo čudivit Dulce de Leche.
Za pripravo 360 ml Dulce de Leche (Vir: Sous Vide Barbacue (Paradox Press 2011)
360 ml sladkano kondenzirano mleko
Priprava:
Dolce de Leche izdatno prelijte preko vašega priljubljenega sladoleda. Vsekakor je najboljša izbira mlečni sladoled Fiordilatte s kondenziranim mlekom. Poskusite enak sladoled, toda namesto smetane dodajte kajmak, ki daje sladoledu kanček slanosti, ki se odlično ujema z Dulce de Leche.
SUPER POPUSTI