9/9

Črni gozdiček z Amareno Fabbri

14/01/2019

Čokoladna torta s slavno Amareno Fabbri s 100 tradicijo. Enostaven recept iz odličnih sestavin za domačo pripravo.

Tradicionalna torta črni gozdiček, znana tudi po imenu Schwarzwälder Kirschtorte, izhaja iz nemške regije Schwarzwäld (prevod: črni gozd).

Nemška pokrajina Schwarzwald (Črni gozd), je hribovita in z gozdom poraščena pokrajina na jugozahodu Nemčije. Znana je po odličnih češnjah in seveda Kirschu češnjevemu žganja ,ki se pravzaprav kuha iz višenj. Pokrajina je nedvomno najbolj poznana po slavni Schwarzwälder Kirschtorte, ki se prvič omenja v zapisu leta 1934 v Berlinu. Govori pa se, da jo je izumil Josef Keller in prvič predstavil leta 1915 v prominentnem Caféju Agner v Bad Godesbergu blizu Bonna. Kakršna koli je resnica je to še vedno ena najbolj klasičnih in slavnih tort, ki se danes predstavlja v zelo različnih enačicah. Vsekakor pa mora biti pripravljena iz čokoladnega biskvita, stepene smetane, češnjami in okrašena s kandirani višnjami in čokoladnimi ostružki.

Pred nami je povsem naša različica. Dodali smo plast odličnega čokoladnega moussa, ki daje tej torti poseben znašaj, ki je nedvomno privzdignjen v višave z najbolj slavno višnjo na svetu, ki se po skrivnostnem družinskem receptu pripravlja že več kot 100 let.

Potrudili smo se torto pripraviti na najbolj enostaven način iz odličnih materialov.

ČOKOLADNI MOUSSE

  • 800 g smetana za stepanje 35%
  • 240 g temna čokolada Callebaut Select 70%
  • 40 g Delipaste Fabbri čokolada

Priprava:

  • Temni čokoladi dodamo pri 40°C dodamo čokoladno pasto Fabbri. V čokoladno maso vmešamo pol stepeno smetano in jo vseskozi mešamo, da se čokolada ne strdi.

MOUSSE CHANTILY

  • 1500 g smetana za stepanje 35%
  • 150 g Fabbri Moussecream+5°
  • 75 g trsni presni sladkor
  • 30 g Delipaste Fabbri Vanilja
  • 50 g Maraschino Luxardo

Priprava:

  • Smetano in Moussecream+5° (želatina v prahu, ki deluje brez segrevanja, na hladno in nam poveže stepeno smetano) stepemo s planetarnim mešalcem KitchenAid. Maso postavimo v hladilnik za 2 minuti, nato jo stepemo še enkrat, da dobimo mehko penasto kremo. Dodamo Delipaste Vanillijo, sladkor in višnjev liker Maraschino, lahko tudi Kirsch Wasser, kot je v originalu torte.

ČOKOLADNI BISKVIT

  • 2000 g jajca
  • 1350 g trsni presni sladkor
  • 1350 g moka (tudi brez-glutenska Doves Farm)
  • 140 g kakav v prahu Cacao Barry Extra Brut
  • 300 g stopljeno maslo

Priprava:

  • V KitchenAid mešalcu do svetlega stepemo jajca in sladkor, z lopatico vmešamo moko in kakav Cacao Barry® Extra Brut. Masi previdno vmešamo topljeno maslo in spečemo na 190°C.

Sestava torte

Čokoladni biskvit narežemo na 3 enake plasti. Prvo plast prekrijemo s čokoladnim moussom in Amareno Fabbri. Dodamo drugo plast biskvita, katerega pokapamo z likerjem Maraschino. Nato plast premažemo z moussom Chantilly. Dodamo še zadnjo plast biskvita in celo torto premažemo z ostankom moussa Chantilly in okrasimo z različnimi čokoladnimi dekoracijami: kodrčki Callebaut, luskine Cacao Barry in Amareno Fabbri.


SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah