9/9

TONKA OREŠČEK TERRE EXOTIQUE - 50 g

Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 9,41  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1ZZTETEEPFEVET
Na zalogi
10,30 
10,30  brez DDV
Odkrijte tonko, ki prebudi vaše sladice
Tonka fižol oddaja topel, gurmanski vonj na pol poti med vanilijo in karamelo. Naribana ali infuzirana bo dala najboljše v vaših sladicah, ribah, zelenjavi, školjkah in belem mesu.
Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku

V katerih jedeh lahko uporabite orešček Tonka?

Oreščekl Tonka, ki ga je izbralo podjetje Terre Exotique, bo s svojimi vonjavami iz Amazonije očaral vaše sladke in slane recepte. Tonka vsebuje kumarin, ki je v velikih odmerkih lahko nevaren za zdravje. Dopustni dnevni vnos mora biti manjši od 4,8 mg na dan za 60 kg težko odraslo osebo.


Kako se uporablja tonka?

Tonka se lahko uporablja v kompotih, kremnih sladicah, s čokolado, v bučnih ali maslenih juhah ali s sladkim krompirjem. Vendar bodite previdni, koliko fižola Tonka uporabite! Tonka fižol vsebuje kumarin, snov, ki mu ne daje le močnega okusa, temveč deluje tudi kot naravna zaščita drevesa, na katerem so plodovi ... Poleg tega se okus Tonka fižola ob ohlajanju desetkrat poveča. Naribajte ga kot muškatni orešček, da poudarite okus jedi!

Naši recepti za uporabo fižola tonka pri kuhanju:

  • Jogurt s tonko: za celoten recept kliknite tukaj
  • Kremna torta s čokolado in tonk0: v ponvi segrejte 30cl mleka, 30cl smetane, maslo in ½ naribane tonke;
  • kozice, ocvrte v ponvi: pred kuhanjem na kozice naribajte ½ Tonke;
  • carpaccio iz pokrovač: med kuhanjem pokrovač posujte 1 naribo tonko;
  • telečji medaljoni v smetanovi omaki: med pripravo smetanove omake dodajte ½ naribane tonke;
  • čokoladni mousse: v mousse naribajte ½ tonke, preden ga ohladite v hladilniku;
  • jabolčni/hruškov kompot: med kuhanjem kompota naribajte ½ tonke;
  • bučna juha: med kuhanjem zelenjave v juho naribajte ½ tonke;
  • trsni sladkor: 2 tonke pustite nekaj dni, da se zlije v 1 kg sladkorja.
  • Čokoladna krema s tonko: za celoten recept kliknite tukaj.
  • Krofi s tonko: za celoten recept kliknite tukaj.
  • Osvežilni koktajl s tonko: kliknite tukaj in preizkusite recept Terre Exotique;


Mandelj, karamela ali tobak: očarljive arome fižola Tonka

Tonka ima vonj po sladkem mandlju, vaniliji, karameli in celo kavi. Za nekatere je podoben okusu tobaka "Amsterdamer ®", ki je bil tako drag našim dedkom. Njegov okrogel, topel okus je neverjetno prefinjen, z rahlo grenkobo, ki spominja na kakav. Zrna Terre Exotique Tonka so zelo blaga in nikakor niso začinjena.

Kako se zrna Tonka pridobivajo?

 Orešček tonke se nahaja v osrčju dreves amazonskega deževnega gozda.
V tropskem podnebju in gostem gozdu Amazonije Tonka dobro uspeva. Najdemo ga zavitega v srcu plodov dreves iz družine Fabaceae, natančneje Dipteryx odorata. Ta orjaška drevesa, znana tudi kot "Coumarou", lahko dosežejo do 30 metrov višine in se dvigajo nad krošnje dreves. Uspevajo v toplem tropskem podnebju in v zelo rodovitnih tleh, bogatih s humusom. Ti velikani proizvajajo čudovit oranžno rjav eksotični les, znan kot brazilska tikovina. Proizvajajo oranžne plodove, ki spominjajo na mango, v jedru pa so zrna tonke.

Z velikanskega drevesa pride majhen fižolček Tonka...

Plodovi drevesa coumarou rastejo vsako leto in ko dozorijo, padejo na tla. Takrat se vaščani odpravijo na odpravo v gozd, da bi nabrali plodove. Nato s kladivi sadež prepolovijo, da bi iz njega izluščili jedro, ki je v sredini. Jedro je treba nato več dni sušiti in čakati, da se končno dobi slavni orešček tonka. Za pridobitev 1 kg posušenih zrn tonke je potrebnih približno 600 plodov (ali 10 kg plodov).


Fižol tonka od amazonskega deževnega gozda do luksuznih domov
Proizvodnja in uporaba sta zakoreninjeni v lokalni kulturi

Fižol tonka Terre Exotique se prideluje v Braziliji, kjer si pridelek delijo vaščani in lokalni prebivalci. V Braziliji se fižol tonka, znan tudi kot "cumaru", uporablja zaradi svojih zdravilnih lastnosti na bronhije in pljuča, in sicer z lokalno uporabo ali zaužitjem. Uporablja se tudi za izdelavo sveč in kadil. Redko se uporablja v kulinariki!

Tonka, kraljica dišav

Pred uporabo v kulinariki je bila Tonka zaveznik parfumerjev in tobačarjev. Njegov sladek vonj, ki spominja na vanilijo in seno, so uporabljali za aromatiziranje svetlega tobaka. V svetu kozmetike je še vedno ena glavnih sestavin parfumov. Posebno povezavo ima s podjetjem Guerlain®, ki ga v svojih dišavah uporablja že od konca 19. stoletja. Najdemo ga v dišavah, kot so Insolence®, Samsara® in seveda... Shalimar®.

 

 

Lastnosti

Značke:
  • No Hidrogen
  • Presno
  • Vegan
Podobni izdelki
Na zalogi
10,21  brez DDV 10,21 
dodaj na seznam želja

Dobavljivo/ni na zalogi

63,66  brez DDV 63,66 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
23,08  brez DDV 23,08 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
10,21  brez DDV 10,21 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah