XOK by David Gil & Ingrid Serra
David Gil in Ingrid Serra presegata pojem tradicionalnega nugata in gresta še dlje, saj vstopata v svet čokolade, ganache, gianduje, pralin in marcipana.
Tako se je rodil XOK, prva in edina knjiga, ki je monografsko posvečena klasičnemu in sodobnemu nugatu. Poleg podrobnega ogleda zgodovinskih vrst nugata, kot so Alicante, Jijona, Montelimar, Guirlache, Mazapán ali Yema Quemada, nas Gil in Serra vabita v vesolje fantazije, ustvarjalnosti, iluzij in zabave.
Njuni nugati niso le tako neverjetne oblike, kot so panettone, kraljeva torta, sveča, zvezda ali nogavica, ampak tudi poustvarjajo oblike klasičnih tort in sladic, kot so Saint Honoré, Black Forest, limonina pita ali cheesecake. Novi nugati so blizu konceptu čokoladne tablice in ga skorajda asimilirajo, celo vključujejo čokoladne prigrizke, s čimer ustvarjajo celotno paleto izdelkov, ki so popolnoma veljavni skozi vse leto in ki jih je mogoče najti v vseh vrstah čokoladnic, slaščičarn in restavracij.
Poleg teh čarobnih oblik in modelov pa XOK ponuja tudi izdelke visoke gastronomske vrednosti, uravnotežene glede teksture in ohranjanja, s profesionalnimi slaščičarskimi tehnikamiin preučenimi nadevi, ki temeljijo na pralinejih, gianduju, sadni masi, ganachu, marcipanu, marshmallow, karamelah in drugih. To so nugati, hkrati pa tudi sladice visoke slaščičarne. Skratka, nugat je lahko nekaj preprostega in nekaj zapletenega, nekaj predvidljivega in nekaj presenetljivega, nekaj ploščatega in nekaj zelo prefinjenega, nekaj treznega in dolgočasnega ter nekaj zabavnega in očarljivega.
Knjiga XOK je predstavljena kot prvi veliki strokovni traktat o nugatu, ki vsebuje teorijo, tehnike in recepte, hkrati pa je katalog idej, fantazije, čarobnosti, nasmehov in presenečenj. To ni le knjiga za študij in učenje, temveč tudi za domišljijo in sanje.