BREAK! Eric Ortun
break! by Eric Ortuño
Monografske knjige, posvečene konkretnim proizvodom, imajo vedno dodano vrednost. Imajo prednost, da dobro razložijo temo, se z njo ukvarjajo poglobljeno in v vsej njeni širini. To se dogaja v Break!, prvi knjigi slaščičarja Erica Ortuña. V njej nas popolno strokoven slaščičarski učitelj vodi skozi več kot 60 vrst tradicionalnih in sodobnih piškotov.
Uvaja nam inovativne koncepte in vrhunsko tehnologijo, kot so 3D tiskalniki in tehnike z drugih področij, kot je izdelovanje sladkarij s slaščičarskim bobnom. Rezultat je nov in popoln videz, iz katerega lahko ponovno odkrijete zelo komercialni izdelek z dolgim rokom uporabnosti.
Break! ni le obsežna zbirka čajnega peciva, je tudi potovanje okoli sveta z najbolj ikoničnimi piškoti. Polvorone iz Španije, amaretti iz Italije, crocant de Cordes iz Francije, baklava iz Turčije, alfajor iz Argentine, severnoameriški piškoti, japonski piškoti sreče in magrebske gazele so le majhen vzorec velike raznolikosti, ki so zbrani v knjigi.
Več kot 60 sladkih in hrustljavih grižljajev. Tehnike in recepti najbolj klasičnih in univerzalnih čajnih peciv in piškotov. Sablés, cookiji, vaflji, macaronsi, amaretti, linzerji, tiles, listnato testo …
Sables, vaflji, listnato testo, cookiji, krokanti, biskviti, carquinyolis, napolitanke, speculoos, baklave, linzerji, cigareli, grisini, ploščice ... Kaj imajo vse te specialitete skupnega? No, zlomijo se in oddajajo sugestiven zvok, škripanje, ki nam daje namige o njihovi občutljivi teksturi. To je prvi pomen angleške besede "break".
V bolj prenesenem pomenu se "Break!" nanaša na tisto kratko obdobje, v katerem se sprostimo in v katerem lahko odlično izkoristimo priložnost, da popijemo skodelico čaja ali kave z eno od več kot 60 majhnih sladkih stvaritev, ki jih je veliki učitelj Eric Ortuño zbral v tej knjigi.
Ta, ki je nedvomno najbolj hrustljava knjiga na trgu, vključuje razlage, tehnike in recepte za najbolj klasična in univerzalna čajna peciva in piškote, kot so že omenjeni sablé, piškoti, oblati, macarons, amaretti, linzer, ploščice, listnato testo. ... pa tudi druge predloge lastnega ustvarjanja, kot sta pecivo Sacher ali Reus, oba zmagovalca natečaja Dulcypas za najboljše čajno pecivo v Španiji.
Skratka, Ortuño nam v svoji prvi knjigi ponuja vznemirljivo potovanje skozi vesolje čajnih piškotov, a v širšem smislu celo vključuje koncept »petit four«. Bistvena knjiga o pecivu včeraj, danes in zagotovo jutrišnjega dne.
- Velikost: 23.5 x 28 cm
- Dvojezičnost: (angleščina in španščina)
- Avtor: Eric Ortuño
- Trde platnice: 288 strani
- Izdaja: 2021
- Teža: 2.6 kg