FILES BY RAMON MORATÓ
Ramon Morató obravnava 15 inovativnih projektov, v katerih analizira trenutno pecivo in čokolado skozi prizmo znanosti, antropologije, prehrane, sociologije, oblikovanja in obrtništva.
Druga in težko pričakovana knjiga Ramona Morata (njegova prva je zelo cenjena »Čokolada«, prvič objavljena leta 2007) bo presenetila vsakogar, ki jo bo dobil v roke.
Ponudba slaščičarskih knjig v zadnjih letih raste neverjetno hitro. Danes je na trgu mogoče najti knjige o skoraj vseh temah, podpisanimi od najboljših mednarodnih mojstrov. Le malo je knjig, ki poglobljeno obravnavajo z vidika receptov in tehnik. Ramon Morató prav to predlaga v svoji novi knjigi Files, odlični knjigi, ki se ukvarja tudi z znanostjo, prehrano, antropologijo, oblikovanjem ter ob upoštevanju trenutnih trendov, kot so sprememba potrošniških navad, veganstvo, personalizacija, tako imenovano zdravo pecivo, matematika okusa ...
Lažje je navesti, česa bralec ne najde v Files, kot navesti, koliko knjiga vsebuje. Ne boste našli le zaporedja zanimivih receptov, niti lepih fotografij niti zbirke spektakularnih oblikovalskih kosov. Morató ponuja znanje, raziskave, znanost, aplikacije, tehnike in praktične rešitve. To je način približevanja sladicam s 360-stopinjskim pogledom..
Files je organizirana kot mapa datotek, vsebuje 15 projektov, ki se med seboj zelo razlikujejo in v katerih je obravnavan velik del različnih disciplin: »Pure 5« ali pet temeljnih okusov v obliki bonbona; Vdor rastlin ali svet zelenjave v sladicah; Trendi ali kako se novi družbeni trendi izražajo s kreativnimi recepti; Čokolada x vino ali nova matematika okusa sommelierja Françoisa Chartierja, uporabljena za čokolado, 1 + 1 = 3; Haiti ali kako ustvariti linijo izdelkov okoli nove čokolade; Ganache, znanstveno utemeljena študija o tem emblematičnem ustvarjanju, z veganskimi različicami, enim strelom, na vodni osnovi, za dolgotrajno ohranjanje, in revolucionarnim pralinskim ganašem; Oreščki ali kako bolje vključiti oreščke v sladice; Poiščite svoj slog, globoko multidisciplinarno študijo o tako imenovanem zdravem pecivu; Slaščice in antropologija ali kako sprememba potrošniških navad in konceptov, kot so počasnost, personalizacija ali prehrana, trenutno vpliva in bo vplivala na delo slaščičarja; Zbirka »Cotton Cake« ali dokončna študija o tej posebni japonski torti; WholeFruit in tako naprej do 15 omenjenih projektov.