9/9

WASABI d' HAKATA SOSA - 200 g

Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 19,73  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1ZZZA48000213
Na zalogi
21,60 
21,60  brez DDV
Wasabi je začimba iz japonskega hrena se tradicionalno streže ob jedi sachimi ali kot priloga sušijem.
Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku


Wasabi "wasabia japonica", Cochlearia wasabi ali Eutrema japonica sodi v družino Brassicaceae ( zelje, hren in gorčica). Imenovan tudi japonski hren, je korenika, ki se uporablja kot začimba s posebno močno aromo. Njegov pekoč okus je bolj podoben pekoči gorčici kot pa kapsaicinu v čili papriki in bolj draži nosno sluznico kot pa jezik. Rastlina raste vzdolž gorskih rečnih dolin na Japonskem.

Wasabi je pomembna začimba v japonski kulinariki. Tipična uporaba je v jedi sachimi (surova riba), ki se namaka v zmes wasabija in sojine omake. Wasabi je zelo učinkovit antidot, ki preprečuje zastrupitev s hrano. Zato je značilno, da se ga streže s sušijem in koščki surove ribe.

Idealna uporaba wasabija je, da s posebnim kovinskim strgalom naribamo koreniko. Toda dobavljivost svežega wasabija je zelo omejena in 100% svež wasabi se redko uporablja. V kulinariki se najpogosteje uporablja wasabi v prahu ali pasti.

Opozoriti moramo na uporabo wasabija v pasti, saj se praviloma izdeluje iz evropskega hrena (seiyo-wasabi), gorčice v prahu, arom in barvil. Wasabijeva aroma je namreč zelo hlapljiva in v pasti počasi izhlapi. Nadomestek v pasti je poceni. Okus in vonje ni primerljiv s pravim wasabijem.

Najpogostejša uporaba je v prahu. Pred uporabo ga zmešamo z vodo in pusti stati 10-15 minut. Dobimo odlično 100% wasabi pasto z vsemi lastnostmi sveže nastrganega korena.


 Zaradi izrazitega okusa se uporablja v mnogih jedeh, dressing za solate, wasabi z zelenjavo, z ribami, odličen je zmešan s sojino omako, v katero namakamo koščke rib (tempura). Vse bolj postaja popularen v sladicah.

Odlično se pikanten okus ujema s čokolado. Odlična je kombinacija pekoče-sladko v različnih kremah, npr. krema mascarpone, ali v kombinaciji s kislim sadjem, pomarančna krema, krema iz rdeče grenivke in wasabija.

Sladoled wasabi je hit najboljših restavracij po svetovnih metropolah. Odlična ja wasabi majoneza, sveži majonezi dodamo malo wasabija v prahu. Začinite krompir z malo wasabija (tudi pire). Omaka iz kumar in wasabija je azijska specialiteta.

Poizkusite wasabijev kis za solato: odličnemu jabolčnemu kisu dodamo malo wasabija v prahu. Mariniramo piščančje peruti v wasabiju, odlično. Tuna na žaru z wasabijem (tunin tatarec).

 Recept za vas!
 Zmešamo wasabi v prahu z žličko vode. Z zmesjo in čopičem premažemo ohlajen krožnik. Pokapamo z vročim sezamovim oljem. Položimo trikotnike popečenega kruhka, na katerega položimo rezine surovega lososovega karpača. Potresemo s črnim sezamom (Sosa), naribanim ingverjem in sesekljano pomladansko čebulo.

Pasta wasabi je običajno narejena iz evropskega hrena, gorčice In barvil! Wasabi je močno hlapljiv, zato v obliki paste ni priporočljiv. V profesionjalni kulinariki se praviloma ne uporablja.
 
Lastnosti

Značke:
  • Vegan
Energetska vrednost (kj):
288.86
Energetska vrednost (kcal):
69.04
Maščobe:
0.63g
Nasičene maščobe:
0.00g
Ogljikovi hidrati:
23.52g
Od tega sladkoriji:
0.00g
Beljakovine:
4.80g
Sol:
0.04g
Podobni izdelki

Dobavljivo/ni na zalogi

27,59  brez DDV 27,59 
dodaj na seznam želja

Dobavljivo/ni na zalogi

7,10  brez DDV 7,10 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
6,35  brez DDV 6,35 
dodaj na seznam želja

Dobavljivo/ni na zalogi

11,88  brez DDV 11,88 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah