Košarica je prazna
WASABI d' HAKATA SOSA - 200 g
O izdelku
Wasabi "wasabia japonica", Cochlearia wasabi ali Eutrema japonica sodi v družino Brassicaceae ( zelje, hren in gorčica). Imenovan tudi japonski hren, je korenika, ki se uporablja kot začimba s posebno močno aromo. Njegov pekoč okus je bolj podoben pekoči gorčici kot pa kapsaicinu v čili papriki in bolj draži nosno sluznico kot pa jezik. Rastlina raste vzdolž gorskih rečnih dolin na Japonskem.
Wasabi je pomembna začimba v japonski kulinariki. Tipična uporaba je v jedi sachimi (surova riba), ki se namaka v zmes wasabija in sojine omake. Wasabi je zelo učinkovit antidot, ki preprečuje zastrupitev s hrano. Zato je značilno, da se ga streže s sušijem in koščki surove ribe.
Idealna uporaba wasabija je, da s posebnim kovinskim strgalom naribamo koreniko. Toda dobavljivost svežega wasabija je zelo omejena in 100% svež wasabi se redko uporablja. V kulinariki se najpogosteje uporablja wasabi v prahu ali pasti.
Opozoriti moramo na uporabo wasabija v pasti, saj se praviloma izdeluje iz evropskega hrena (seiyo-wasabi), gorčice v prahu, arom in barvil. Wasabijeva aroma je namreč zelo hlapljiva in v pasti počasi izhlapi. Nadomestek v pasti je poceni. Okus in vonje ni primerljiv s pravim wasabijem.
Najpogostejša uporaba je v prahu. Pred uporabo ga zmešamo z vodo in pusti stati 10-15 minut. Dobimo odlično 100% wasabi pasto z vsemi lastnostmi sveže nastrganega korena.
Zaradi izrazitega okusa se uporablja v mnogih jedeh, dressing za solate, wasabi z zelenjavo, z ribami, odličen je zmešan s sojino omako, v katero namakamo koščke rib (tempura). Vse bolj postaja popularen v sladicah.
Odlično se pikanten okus ujema s čokolado. Odlična je kombinacija pekoče-sladko v različnih kremah, npr. krema mascarpone, ali v kombinaciji s kislim sadjem, pomarančna krema, krema iz rdeče grenivke in wasabija.
Sladoled wasabi je hit najboljših restavracij po svetovnih metropolah. Odlična ja wasabi majoneza, sveži majonezi dodamo malo wasabija v prahu. Začinite krompir z malo wasabija (tudi pire). Omaka iz kumar in wasabija je azijska specialiteta.
Poizkusite wasabijev kis za solato: odličnemu jabolčnemu kisu dodamo malo wasabija v prahu. Mariniramo piščančje peruti v wasabiju, odlično. Tuna na žaru z wasabijem (tunin tatarec).
Recept za vas!
Zmešamo wasabi v prahu z žličko vode. Z zmesjo in čopičem premažemo ohlajen krožnik. Pokapamo z vročim sezamovim oljem. Položimo trikotnike popečenega kruhka, na katerega položimo rezine surovega lososovega karpača. Potresemo s črnim sezamom (Sosa), naribanim ingverjem in sesekljano pomladansko čebulo.
Pasta wasabi je običajno narejena iz evropskega hrena, gorčice In barvil! Wasabi je močno hlapljiv, zato v obliki paste ni priporočljiv. V profesionjalni kulinariki se praviloma ne uporablja.
Lastnosti
Značke:
- Vegan
Energetska vrednost (kj):
288.86
Energetska vrednost (kcal):
69.04
Maščobe:
0.63g
Nasičene maščobe:
0.00g
Ogljikovi hidrati:
23.52g
Od tega sladkoriji:
0.00g
Beljakovine:
4.80g
Sol:
0.04g