PAPRIKA V PRAHU TERRE EXOTIQUE - 60 g
V katerih jedeh naj uporabim Žitavovo papriko v prahu?
Paprika v prahu je začimba, ki jo mora imeti vsakdo v svoji omari! Je namreč bistvenega pomena za prefinjeno kuhanje, hkrati pa je tudi klasična vsakodnevna začimba.
Kako uporabljati Žitavovo papriko v prahu?
Naši recepti za uporabo Žitavine paprike v prahu v vaši kuhinji:
- V pekaču prepražite meso in dodajte 1,5 žlice paprike;
- piščanec s papriko: piščanca posujte z 1 žlico paprike;
- kozice s papriko: ocvrite kozice z 1 žličko paprike in stisnjenim česnom;
- paprika madeleines: pecivu dodajte 1,5 žličke paprike;
- jagnječji curry: ko se jagnječji kosi začnejo barvati, dodajte 1 žličko paprike in premešajte;
- omaka Chermoula: preostalim sestavinam dodajte ½ žličke paprike in premešajte.
Okusi paprike
Paprika je srednje pekoča, jodna in močno dimljena, kar ji daje značaj in izjemne pikantne note.
Močna aromatična intenzivnost te paprike daje sadno in intenzivno celoto, v kateri se prepletajo note kuhanih češenj in žganih zelišč. V okusu nas preseneti z okusom po karameliziranem mesu in rahlo sladkobo.
Slovaška paprika
Kako raste paprika?
Paprika Terre Exotique izvira iz regije Žitava na Slovaškem. Botanično ime te majhne paprike je Capsicum annuum in spada v družino Solanaceae. Beseda "paprika" izhaja iz srbske besede "paprena", ki pomeni "to, kar žgečka".
Sladka paprika je pravzaprav posušena in zmleta paprika. Paprika, znana tudi kot sladka paprika, izvira iz Kolumbije in južnih ZDA. Ko je Krištof Kolumb odkril Ameriko, so jo najprej posadili v Španiji, nato pa so jo demokratizirali po vsej Evropi, tudi na Madžarskem, kjer je postala nacionalna začimba.
Na Slovaškem se paprika tradicionalno prideluje že več kot 100 let. Prvotno je bila proizvodnja osredotočena na reko Žitavo, od tod tudi ime te paprike. Postopoma se je gojenje razširilo po vsej regiji, v Podonavski nižini. S tem je postala najsevernejša regija za pridelavo paprike v Evropi. Žitavska paprika je leta 2014 postala prvo slovaško živilo, ki je pridobilo zaščiteno označbo porekla, na kar so proizvajalci zelo ponosni.
Čeprav večina evropske paprike prihaja iz Madžarske, sta nas zgodovina te žitavske paprike in njena intenzivna aroma zapeljali.
Zgodovina paprike
Papriko so v Južni Ameriki gojili že 7000 let pred našim štetjem. Maji in Azteki so jo uporabljali kot začimbo, pa tudi kot zdravilno rastlino in plačilno sredstvo.
Na začetku španske kolonizacije so jo postopoma prinesli v Evropo, kjer so jo zelo cenili. Paprika je nato prišla na Madžarsko, kjer so jo poimenovali "paprika", danes pa je simbolična začimba madžarske kuhinje.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana