9/9

PAPRIKA d' ESPELETTE AOP TERRE EXOTIQUE - 40 g

- 20%
Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 8,36  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1ZZTETEEPESPAOC
TERRE EXOTIQUE -20%
Dnevi do konca promocije:

Dobavljivo/ni na zalogi

Stara cena: 9,15 
7,33  Prihranite: 1,67  (20%)
7,33  brez DDV

Paprika Espelette AOP

Aromatična in ne preveč začinjena, skrivnost ima le deset proizvajalcev. Dodajte ga povsod, od slanega do sladkega. Scovillova lestvica: 4/10 (pekoče).

Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku

Čili Espelette, okusi Baskije na vašem krožniku

Aromatičen in nežno pekoč, skrivnost ima le deset proizvajalcev! Za segrevanje jedi, ne da bi pri tem zažgali brbončice.
Scovillejeva lestvica: 4/10 (pekoče).

Kako se prideluje čili Espelette?
Tisočletna rastlina, prinesena iz Amerike


Paprika čili je rastlina, ki izvorno raste v Srednji in Južni Ameriki. Spada v isto družino kot paprike in paradižniki in je sorta capsicuum anuum. Rastlina je precej majhna, saj je visoka 1 meter in široka 60 cm. Njen plod je jagoda, podobna papriki, tj. z debelim perikarpom (lupino) in malo mesa, ko dozori. Paprika je podolgovate, tanke oblike. V Ameriki ga gojijo že več tisoč let, v Evropo pa so ga uvozili med potovanji Krištofa Kolumba in konkvistadorjev.

Znanje in izkušnje iz Baskije

Prve sledi gojenja čilija v Baskiji je mogoče najti v 17. stoletju. Čili se je pogosto uporabljal v ljudski in kmečki kuhinji, zdaj pa je našel svoje mesto v kuhinjah velikih kuharskih mojstrov. To obrtniško znanje je skupaj z blagim, celo toplim oceanskim podnebjem omogočilo razvoj čilija Espelette AOP.

Naš čili Terre Exotique prideluje Jean-Baptiste. Papriko obdeluje tako kot vinogradnik trto. Jean-Baptiste je pozoren na geologijo, podnebje in arome svoje proizvodnje. Po sajenju v maju papriko obira od konca avgusta do oktobra. Rdeči plodovi se sušijo v sušilniku, kjer se vsakih šest ur obrnejo, nato se ponosno razobesijo na fasadah hiš, preden se zmeljejo v prah za uživanje.

Čili Terre Exotique Espelette je pikanten, saden in sladek, saj ogreje brbončice!

V ustih je pekoč je hudičevo poživljajoč, pikanten in saden okus ter topel, živahen vonj vliva na življenjsko radost in baskovski temperament. Njegov okus po s soncem obsijani papriki in paradižniku je cenjen. Njegov sladek in pikanten okus prinaša edinstven okus vašim jedem!

Kako močan je čili Espelette?

Čili Terre Exotique Espelette je rahlo pekoč in pikanten, a ne preveč močan, saj ima na Scovillejevi lestvici oceno 4/10. Ta sistem je leta 1912 izumil Američan Wilbur Scoville. Sestavljen je iz merjenja kapsaicina v papriki (molekule, ki je odgovorna za pikantnost). Čili poper Espelette je zato "pekoč", z ravnovesjem med sladkim in eksplozivnim!

Uporaba čilija Espelette pri kuhanju
Čili poper, ki ga lahko brez zadržkov uporabljate v vseh jedeh!


Resnično značilen za jugozahodno kuhinjo, saj ga najdete v vseh jedeh, omletah, solatah, kruhu in celo čokoladi! Njegove arome paradižnika, sena in popra so nežne in krhke, v naravi lahko hitro zbledijo. Na krožniku čili v prahu Terre Exotique Espelette prebudi vaše brbončice, ne da bi vam jih zažgal! Zato je odličen, če ste v svetu čilijev novi. Ogreje, ravno prav.

Na svetlobi ali zraku lahko izdelek pobeli, zato je pomembno upoštevati priporočila za shranjevanje.

Hitre in preproste ideje za recepte s čilijem Espelette PDO
Čili Espelette kot poper nežno izboljša :

  • v ponvi ocvrte foie gras,
  • baskovskega piščanca,
  • lignje s paradižnikom,
  • nežno mariniranega divjega lososa,
  • dober svež kozji sir s peteršiljem.

 

Nimate ideje za večerni obrok? Zakaj ne bi solati iz surove zelenjave priložili baskovski toast s čilijem Espelette? Recept najdete na našem blogu! Čili v prahu dodajte v zadnji fazi priprave, da ohranite vse okuse.

Čili Espelette z zaščiteno označbo porekla: zgodovina in kultura tega znaka Baskije!
AOP za promocijo in zaščito tega edinstvenega znanja in izkušenj

Čili poper Espelette dolguje svoje ime očarljivi istoimenski vasici, ki leži ob vznožju baskovskih gora. Tu so okoli leta 1650 kmetje začeli gojiti to rdečo papriko, prineseno iz Mehike. Kmalu je postala simbol baskovske kulture in gastronomije, zlasti ker so jo tradicionalno sušili na fasadah hiš v regiji.

Leta 2000 je dobila označbo AOC (Appellation d'Origine Contrôlée), ki ji je bila leta 2008 dodana označba AOP (Appellation d'Origine Protégée). Ta označba zahteva od proizvajalcev, da upoštevajo vrsto specifikacij, ki opredeljujejo območje pridelave in pravila, ki zagotavljajo kakovost proizvoda.

V Baskiji vsako leto praznujejo praznik čilija Espelette.

Baski vsako leto praznujejo svojo kulturo in svoj znak na festivalu čilija Espelette! Ta dogodek poteka zadnji konec tedna v oktobru, po žetvi. Moški zbori, pelota, tradicionalni plesi, koncerti, degustacije ... Festivala čilija v Espelette ne smejo zamuditi vsi, ki uživajo v prazničnem baskovskem vzdušju!

 

Lastnosti

Značke:
  • No Hidrogen
  • Presno
  • Vegan
  • Zdrava hrana
Energetska vrednost (kj):
1526.00
Energetska vrednost (kcal):
366.00
Maščobe:
12.00g
Nasičene maščobe:
2.00g
Ogljikovi hidrati:
21.00g
Od tega sladkoriji:
19.00g
Beljakovine:
15.00g
Sol:
0.10g
Podobni izdelki
Na zalogi
21,33  brez DDV 21,33 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
- 20%
Promotion
6,50  5,20  brez DDV 5,20 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
- 20%
Promotion
6,30  5,04  brez DDV 5,04 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
- 20%
Promotion
8,10  6,48  brez DDV 6,48 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah