9/9

PAPRIKA CHIPOTLE DROBLJENA TERRE EXOTIQUE - 70 g

- 20%
Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 7,40  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1ZZTETEEPPIMCHI
TERRE EXOTIQUE -20%
Dnevi do konca promocije:
Na zalogi
Stara cena: 8,10 
6,48  Prihranite: 1,48  (20%)
6,48  brez DDV

Sladka in topla mehiška paprika

Chipotle je zelena paprika iz Mehike. Je najljubši čili Američanov in Mehičanov. Njegov močan in svež okus izboljša tudi najpreprostejše jedi. Ta mehiški čili ima po Scovillovi lestvici oceno 5/10 (pekoč). Je močnejši od paprike Espelette in manj pekoč od ptičje paprike.

Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku

V katerih jedeh naj se uporablja poper chipotle?

Čipotle paprika je pravzaprav posušean in dimljena jalapeno paprika. Je prevladujoča sestavina v južnoameriški kuhinji in je osnova za številne mesne jedi in omake. Prav tako je v središču afriške in indijske kuhinje. Pazite, da si po rokovanju z njim z roko ne boste drgnili oči, saj vas lahko alkaloid, ki ga vsebuje, opeče.

Kako uporabljati čilije Chipotle?

Naše zamisli za recepte za uporabo čilija v prahu Jalapeno pri kuhanju:

  • tradicionalni mehiški mole: kliknite tukaj za celoten recept
  • Chipotle shrimp tacos: v ponev z mangom, česnom in svežimi jalapenosi dodajte 2 čajni žlički paprike chipotle;
  • chipotle omaka: mešanici dodajte 1 žlico sesekljane paprike chipotle;
  • mehiške klapavice: med kuhanjem klapavicam dodajte 1 žlico popra chipotle;
  • Chipotle ranchero jajca: paradižnikovi omaki dodajte 3 žličke popra chipotle, preden jo vlijete v ponev.


Sadni čili

Njegov sladek, oreškast okus in dimljene note se dobro podajo tudi k rdečemu mesu na žaru, tankim belim ribam, perutnini v omaki ali čokoladni sladici. Če ga zmeljete v prah, ga lahko uporabite za začinjanje nachosa, tacosa, burrita, domačega guacamola ali mešanic začimb Tex Mex.

Kaj je paprika chipotle?

Čili izvira iz družine Solanaceae, katerega botanično ime je Capsicum annum, tako kot drugi čiliji in paradižnik, pa tudi krompir. Paprika Chipotle, znana tudi kot paprika Jalapeño, je bila prvotno razvita v zvezni državi Veracruz v Mehiki, zdaj pa jo gojijo predvsem v mehiških zveznih državah Chihuahua, Veracruz, Oaxaca in Sinaloa ter v Združenih državah Amerike na jugu Teksasa in jugu Nove Mehike. Njegovo ime izhaja iz nahuatskega "Chilpoctli", makrojezika iz družine Uto-Aztecan, pri čemer "Chil" pomeni čili, "poctli" pa pomeni kajenje.

Ta majhna rjava paprika z močnim in pekočim okusom bo po sušenju in dimljenju z orehovim lesom odišavila vaša oljčna olja (v maceraciji), omake, kise, domačo pekočo omako ali preprosto jed iz fižola in leče.

Več kot 9000 let stara zgodovina

9000 let, samo to! Toliko časa so civilizacije dodajale čilije svojim jedem. Azteki so jih na primer uporabljali v pijači bogov, imenovani Xocolatl, ki je bila narejena iz kakava, vanilje in različnih začimb. Znano je, da je bil Krištof Kolumb prvi Evropejec, ki je odkril čilije med potovanjem v Ameriko, natančneje na Hispanioli na Karibih.

Ko je Kolumb na kraljevem dvoru predstavil čilije, ti sprva niso bili zelo uspešni, vendar so se Evropejci zaradi pomanjkanja azijskih začimb postopoma usmerili k čilijem, ki so začimbe z bogatim okusom, predvsem pa v evropskem podnebju zelo lahko rastejo. Tako je čili postal klasika v naših kuhinjah!

Lastnosti

Značke:
  • No Hidrogen
  • Presno
  • Vegan
  • Zdrava hrana
Podobni izdelki
Na zalogi
21,33  brez DDV 21,33 
dodaj na seznam želja

Dobavljivo/ni na zalogi

- 20%
Promotion
9,15  7,33  brez DDV 7,33 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
- 20%
Promotion
6,50  5,20  brez DDV 5,20 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
- 20%
Promotion
6,30  5,04  brez DDV 5,04 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah