MOKA KORUZNA BIO "VILA NATURA" - 500 g
Dom tega najbolj razširjenega žita na svetu leži v deželi Majev in Aztekov. Arheologi so v Mehiki našli sledi rastline, zelo podobne današnji koruzi, ki segajo v leto 3.000 pr.n.št. Koruza je v Evropo prišla šele okoli leta 1520 kot kulinarični spominek španskih osvajalcev. Šele veliko kasneje je postala pomemben del v pridelavi in prehrani Evropejcev. Z dobrim razlogom je koruza stoletja veljala za pomembno živilo po vsem svetu.
Njena uravnotežena sestava ogljikovih hidratov, maščob, beljakovin in mineralov, zlasti kalcija, kalija, fosforja in železa ter vitaminov telesu zagotavlja cel kup dragocenih hranilnih snovi. Koruza je izjemno živilo, naj bi zniževala krvni tlak in raven holesterola v krvi, preprečevala slabokrvnost ter ohranjala oster vid in zdravo živčevje. Koruzno zrno se po obliki in barvi precej razlikuje od ostalih žit.
Koruza kot taka se razlikuje tudi po zgradbi zrna: na naši kmetiji sejem koruzo trdinko, ki je najboljša za mletje v moko in zdrobe. Naša je mleta v mlinu na kamen in je tisti pravi domači zdrob, ki bo zahteval vsaj 25 minut kuhanja, bo pa polenta zato toliko lepše dišala. Iz moke se speče tudi dober kruh, je pa potrebno moko najprej popariti, ohladiti in šele nato zamesiti s pirino polbelo fino moko ali pšenično polbelo fino moko.
Čeprav koruza spada med brezglutenske kulture, lahko naši izdelki iz koruze vsebujejo sledi glutena. Vključeni so namreč v procese, kjer se nahajajo in obdelujejo tudi kulture, ki vsebujejo gluten. Naši izdelki iz koruze tako nimajo certifikata za živila brez glutena, trudimo pa se, da jih v vseh fazah med seboj ločujemo.