13/01/2019
Klasičen francoski napitek iz vroče čokolade.
Sestavine:
- 200 ml mleko 3,5%
- 400 ml smetana 35%
- 10 g sladkor
- 1/4 žličke vanilja v prahu
- 50 g čokoladna kuvertura 70%
Priprava:
- Mleko, smetano, sladkor in vaniljo segrejemo na 80°C. Uporabimo lahko tudi strok vanilje Bourbon ali Tahiti.
- Malo vročega mleka prelijemo preko čokolade in mešamo s kroženjem, da dobimo svetlečo maso (emulzijo). Zlijemo v preostalo vroče mleko in zmešamo. Ohladimo nepokrito. Postavimo v hladilnik za 12 ur. Predno ponudimo segrejemo.
Pomembno!
Čokolado moramo v postopku priprave ohladiti. Pri tem čokolada tvori pravilno molekularno strukturo (kristalizira), kida napitku kremasto in žametno strukturo. Predno ponudimo segrejemo na 60°C.