Sestavine:
Zvečer pripravimo osnovno testo iz:
Naslednje jutro dodamo:
Priprava:
V svetu že nekaj časa poteka aktivnost v povezavi z zavrženo hrano. Zahodni svet živi v presežku dobrin, predvsem hrane, ki jo poceni dobiva iz nerazvitega sveta, kjer je več kot milijarda ljudi lačna. Kavna moka izvira iz projekta zavržene hrane, oziroma kako revnim pridelovalcem kave pomagati do dodatnega zaslužka in boljšega življenja. Ideja se je utrnila Kanadčanu, ki je ostanek kavnega zrna posušil in ga zmlel v prah oziroma moko. Zelo podoben je postopek pridobivanja kakava, kjer zmeljejo ostanke kakavovega zrna.
Nastala je neverjetno okusna specialiteta »Coffee Flour«, ki je z vsemi svojimi kvalitetami in poreklom projekta zavržene hrane postala »Naj sestavina 2017«.
Kavna moka je torej mlet ostanek kavnega sadeža. Poleg izjemnega intenzivnega in svojskega okusa ima tudi veliko prehrambno vrednost, zato je lahko štejemo tudi za super hrano.
Iz kavne moke lahko pripravimo odličen kruh, različna peciva, piškote, kolače, spečemo palačinke, pripravimo sladoled, slaščičarske kreme, celo čokolado. Zelo je priljubljena tudi kor napitek, iz nje skuhamo čaj. Najbolj znaka veriga kava barov na svetu prav to moko uporablja za pripravo svojega slavnega napitka. Zagovorniki smutijev je zelo radi uporabljajo za pripravo zdravih napitkov.
Kavna moka je na voljo v pakiranju po 5 kg in 250 g, torej je primerna tako za peke, slaščičarje, bare, kot za ljubitelje zdrave in dobre hrane.
SUPER POPUSTI