9/9

Kolač iz kavne moke, čokolade in bučk

20/01/2019

Recept za odličen kolač iz mlete kavne ovojnice, odlične čokolade ter bučk.

Smo sredi čudovite jeseni, ko brsti od jesenskih pridelkov, kostanj, buče, jesensko sadje, grozdje se spreminja v vino, pričenja se sezona tartufov. Za nami je noč čarovnic, ki je običajno posvečena buča in bližajo se najlepši družinski prazniki. Jesen je polna čudovitih barv in izjemno polnih okusov. Narava daje vse od sebe, polno je izobilja, kar je seveda posledica prihajajoče zime, čas odrekanja, mraza in pomanjkanja sveže hrane. Zapomnimo so to jesen po zanimivem in nenavadnem recepti, ki pa nas bo navdušil.

Kavna moka je naj sestavina 2017. Naj vas ne zavede ime kavna, ker pravzaprav okus nima veliko povezav s kavo, kot jo poznamo. Okus kavne moke je predvsem intenziven in saden. Kaj pravzaprav je kavna moka. Kavno zrno iz katere delamo poživljajoč napitek je pravzaprav koščica kavnega sadeža. Meso sadeža se ne uporablja in se zavrže, Predstavlja zelo velik ekološki problem. Letni pridelek kave gre v milijarde ton, in večino kavnega sadeža zavržemo. Ta gnije na poljih, privlači bakterije in žuželke, ki hkrati prenašajo tudi bolezni.

V svetu že nekaj časa poteka aktivnost v povezavi z zavrženo hrano. Zahodni svet živi v presežku dobrin, predvsem hrane, ki jo poceni dobiva iz nerazvitega sveta, kjer je več kot milijarda ljudi lačna. Kavna moka izvira iz projekta zavržene hrane, oziroma kako revnim pridelovalcem kave pomagati do dodatnega zaslužka in boljšega življenja. Ideja se je utrnila Kanadčanu, ki je ostanek kavnega zrna posušil in ga zmlel v prah oziroma moko. Zelo podoben je postopek pridobivanja kakava, kjer zmeljejo ostanke kakavovega zrna.

Nastala je neverjetno okusna specialiteta »Coffee Flour«, ki je z vsemi svojimi kvalitetami in poreklom projekta zavržene hrane postala »Naj sestavina 2017«.

Kavna moka je torej mlet ostanek kavnega sadeža. Poleg izjemnega intenzivnega in svojskega okusa ima tudi veliko prehrambno vrednost, zato je lahko štejemo tudi za super hrano.

  • Ima več vlaknin kot polnovredno pšenično zrno
  • Vsebuje več železa kot špinača
  • Vsebuje manj maščob kot kokosova moka
  • Vsebuje več antioksidantov kot granatno jabolko
  • Vsebuje več beljakovin kot svež ohrovt
  • Vsebuje več kalija kot banana

Iz kavne moke lahko pripravimo odličen kruh, različna peciva, piškote, kolače, spečemo palačinke, pripravimo sladoled, slaščičarske kreme, celo čokolado. Zelo je priljubljena tudi kor napitek, iz nje skuhamo čaj. Najbolj znaka veriga kava barov na svetu prav to moko uporablja za pripravo svojega slavnega napitka. Zagovorniki smutijev je zelo radi uporabljajo za pripravo zdravih napitkov.

Kavna moka je na voljo v pakiranju po 5 kg in 250 g, torej je primerna tako za peke, slaščičarje, bare, kot za ljubitelje zdrave in dobre hrane.

Sestavine:

  • 140 g večnamenska moka
  • 30 g kakav v prahu
  • 30 g kavna moka
  • 5 g pecilni prašek
  • 1 g sol
  • 100 g jajca (2)
  • 55 g stopljeno maslo
  • 45 g olje
  • 155 g trsni sladkor
  • 4 g ekstrakt vanilje Bourbon
  • 160 g naribane bučke (zucchini)
  • 170 g koščki temne čokolade

Priprava

  • Pečico segrejemo na 180°C. Pekač 250x100 mm ali podobne velikosti namastimo z stopljenim maslom .
  • S srednje veliki posodi zmešamo skupaj:: moko, kakav v prahu, kavno moko, pecilni prašek in sol. Odstavimo.
  • V večjo posodi stepemo jajca skupaj z stopljenim maslom, oljem, ekstraktom vanilje in trsnim sladkorjem.
  • Dodamo premešane suhe sestavine in premešamo ravno toliko, da so sestavine vmešane. Z lopatico vmešamo naribane bučke ter dodamo 3/4 koščkov temne čokolade.
  • Maso zlijemo v pekač in po vrhu potresemo s preostalo 1/4 čokolade. Pečemo 50-60 minut, ali dokler do sredine zapičen zobotrebec ni suh.
  • Pekač odstranimo iz pečice in ga damo na mrežo, da se počasi in enakomerno ohladi. Po 15 minutah kolač prevodno odstranimo iz pekača. Postrežemo lahko še toplega.

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah