9/9

Poletna osvežitev z okusom manga in bazilike

19/08/2020

 Pripravila: Anja Benet

 

Kaj je sorbet?
Sorbet je kot nekakšen sladoled! Samo, da to ni. Je osvežilna, nizkokalorična sladica, kot nalašč za zaključek kaloričnega obroka. Gre za izdelek na osnovi vode, sladkorja in sadja, ki je zamrznjen ob vpihovanju zraka, tako da ima gladko strukturo brez večjih ledenih kristalov. Čeprav je njegova glavna sestavina zamrznjena voda, ravno zaradi postopka priprave ni zamrznjen v trd led, ampak ima prijetno mehko strukturo, ki jo lahko ližemo kot sladoled. Sorbeti so lahko narejeni iz najrazličnejšega sadja, glede na sadno vrsto (razlike v količini sladkorja, kislosti, vodenosti, aromatičnosti posameznega sadja) pa se tudi določi količino dodanega sladkorja, dodatek kislin ali vode. Nekatero sadje namreč potrebuje več dodanega sladkorja in vode, spet drugo je skoraj dovolj sladko, a je premalo kislo, morda pa potrebuje še malo dodane vode, da dosežemo ravno pravšnjo teksturo. Če sorbet pripravimo s premalo sladkorja, dobimo sadno ledeno kocko, če pa je sladkorja preveč, otežimo postopek zamrzovanja.
 
In še nekaj o mangu...
Mango uvrščamo med najokusnejše sadje na svetu. Sadeži so lahko zeleni, rumeni, oranžni ali rdečkasti; običajno so rdečkasti na tisti strani, ki je obrnjena proti soncu. Tisto, kar nas pri mangu najbolj pritegne, je seveda okus. Gre za izjemno sočen, prijetno sladek sadež, katerega okus in tekstura nas lahko hitro »zasvojita«.

Sorbet mango in bazilika

Sestavine:

- 300 g mangove kaše (Ravifruit mangov pire)

- 80 g sladkorja

- 100 ml vode

- 3 – 6 listov bazilike (lahko tudi aromo bazilike)

- jedilne rožice za okras

 

Navodila za pripravo:

  1. Dan ali dva prej, posodo za sladoled postavimo v zamrzovalnik.
  2. V manjši kozici zmešamo vodo in sladkor, segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Nato dodamo mangov pire, premešamo in pustimo, da se dobro ohladi.
  3. Na mešalec pritrdimo posodo za sladoled, vanj vlijemo zmes in prižgemo na manjšo hitrost. Pustimo cca.30 min, da se zmeša in nastane sorbet. Če želimo, lahko vmes hitrost malo povečamo.
  4. Ko nastane prava struktura, damo sorbet v skodelice, okrasimo in postrežemo.

 

Nasvet: Okus lahko izboljšamo s sladkim balzamičnim prelivom, ki ga pokapamo čez sorbet.

 

 

Komentarji

Brez objav

Napiši kritiko

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah