9/9

Primerjava načinov priprave osnovne baze mlečnega sladoleda

17/01/2019

Sladoled je mleka, smetane, dodanih mlečnih beljakovin in vrste različnih sladkorjev z različnim vplivom na zniževanje točke zamrzovanja vode, katere je v še tako dobrem sladoledu tudi več kot 60%. Vse sestavine med seboj povezuje osnovna sestavina v prahu, katerih osnovni sestavini sta stabilizator, ki povezuje v recepti vodo in emulgator, katerega dvojna vez povezuje molekule vode in maščobe v emulzijo. Vse skupaj mora biti v medsebojni usklajeni povezavi, ki daje na koncu sladoled, mazljiv, kremast, topel in seveda odličen.

a pripravo sladoleda torej uporabimo osnovno sestavino (bazo*), ki vsebuje dve osnovni sestavini (stabilizator in emulgator) ter različne dodatke, kot pomoč za boljši strukturo in kvaliteto. "Baz" imamo več vrst. Torej katero izbrati, 5, 50, 100 ... ali celo pripraviti svojo lastno, kot jo znajo naredi purist. Vse je odvisno od našega znanja. Če se znamo uvrstit v določen tip "gelatiera", potem bomo tudi znali izbrati svojo osnovno bazo za pripravo sladoleda.

Recepti prikazujejo različne načine oziroma različne pristope k izdelavi sladoleda. Višja kot je številka osnovna baze, več različnih dodatkov, ki vplivajo na strukturo vsebujejo, lažje je naše delo. Nižja kot je številka več različnih surovin potrebujemo in s tem tudi več znanja za njihovo uporabo.

 

Osnovni recepti za mlečno osnovo za sladoled

Kateri recept uporabiš za pripravo sladoleda je odvisno od tvojega znanja, oziroma katere vrste sladoledarja si!

 

 

 

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah