20/01/2019
Privoščite si izjemo okusen in zdrav kruh iz kostanjeve moke.
Kostanj je jesensko zlato, toda nekdaj je bil domena revežev. Siromak si ni mogel privoščiti kruha iz žit, zato je v gozdu nabiral kostanj, ga posušil in zmlel v moko, iz katere si je pripravil zelo zdrav in okusen kruh. In danes je to kot veliko druge hrane siromakov prava pojedina in specialiteta.
Sestavine:
- 150 g polnovredna črna moka
- 250 g bela moka tip 500
- 150 g kostanjeva moka
- 280 g voda
- 1 žlica domač kostanjev med
- 5 g kvas ali 1 žlička suhi kvas
- 1 žlička sol
- 250 g grobo sesekljanih orehov
- p.p. na drobno sesekljan svež rožmarin
Priprava:
- Pripravimo kvasni nastavek. 130 ml vode zmešamo s 3 grami svežega kvasa in 150 močne bele moke. Pokrijemo s plastično folijo in pustimo stati preko noči (10 do 18 ur) pri temperaturi 20 do 28°C. Nastavek bo zelo lepljiv in z veliko mehurčki.
- Vse moke med seboj zmešamo skupaj s soljo. Preostali kvas zmešamo z vodo in medom. Zlijemo v kvasni nastavek, dobro premešamo in zlijemo v mešanico moke. Dodamo orehe in rožmarin. Dobro pregnetemo v mešalcu s kljuko ali na roke. Ni potrebno preveč mešati, ravno toliko, da vse skupaj premešamo. Testo bo lepljivo. dodajaj manj vode in po potrebi dodajaj. Pokrij s plastično folijo in pusti vzhajati 1 uro. Testo stresi na mizo in ga dobro pregneti in raztegni. Zagrabi en del testa, ga raztegni in prepogni. Ponovo večkrat. Pomembno je, da aktiviramo gluten v moki.
- Naj ponovno vzhaja 1 uro.
- Pečico segrejemo na 250°C. Testo previdno stresemo na pekač. Uporabimo paro ali doba v pečico postavimo skodelico z vodo. Po 5 minutah znižamo temperaturo na 230°C. Po 10 minutah peke odstranimo posodo z vodo. Kruh je pečen, ko je skorja temno rjava. Pečen kruh pokrov s čisto krpo, da skorja ostane hrustljava.