MEŠANICA ZAČIMB ZA PEČENEGA PIŠČANCA TERRE EXOTIQUE - 70 g
V katerih jedeh lahko uporabite mešanico za pečenega piščanca?
Spoznajte nežne okuse svojega otroštva
Ta mešanica začimb vas bo popeljala v otroštvo in vas spomnila na vonj piščanca, ki se je pekel v pečici ali na tržnici. Mešanica daje nežen okus perutnini, belemu mesu in zelenjavi. Je preprosta in učinkovita, zato je obvezna v vaši kuhinji.
Kako uporabljati mešanico za pečenega piščanca?
Naše ideje za recepte za uporabo mešanice za pečenega piščanca v vaši kuhinji:
Nedeljski pečen piščanec: kliknite tukaj za celoten recept
- Marinirani lososovi zrezki: lososovim zrezkom dodajte žličko mešanice za pečenega piščanca, dodajte sok limone in položite v folijo;
- Domači koščki piščanca: v preliv dodajte 2 žlički mešanice za pečenega piščanca in vanjo pred kuhanjem potopite koščke piščanca;
- svinjske kotlete na žaru: koščke svinjine marinirajte v 1 žlici mešanice za pečenega piščanca z malo olivnega olja;
- mariniran piščanec: piščančje kotlete marinirajte v oljčnem olju in mešanici za pečenega piščanca;
- zelenjava, pečena v pečici: zelenjavi pred pečenjem ali cvrtjem dodajte 2 žlički mešanice za pečenega piščanca;
- krompir: pred pečenjem ali cvrtjem krompir potresite z mešanico za pečenega piščanca.
Mešanica okusov iz otroštva
Mešanica vas bo z ostro papriko, zeliščnim in pikantnim timijanom, kafro in grenkobo z rožmarinom ter na koncu s pikantnim kajenskim poprom vrnila v otroštvo. Je dobro uravnotežena in blaga v ustih.
Pečen piščanec, brezčasen družinski užitek
Pečen piščanec, obvezen del nedeljskega družinskega kosila! Mešanica začimb za pečenega piščanca, sestavljena iz paprike, timijana, rožmarina, kajenskega popra in česna, bo začinila perutnino, belo meso ali krompir v oblicah. Poleti si jo drznite uporabiti v marinadah ali na mesu z žara.
Paprika v tej mešanici izvira iz regije Žitava na Slovaškem. Njeno botanično ime je Capsicum annuum in spada v družino Solanaceae, tako kot paprike in čiliji. Na Slovaškem jo tradicionalno gojijo že več kot 100 let. Paprika, znana tudi kot sladka paprika, izvira iz Kolumbije in južnih ZDA.
Timijan, katerega botanično ime je Thymus vulgaris, je simbolična aromatična rastlina sredozemske kuhinje. Je trajna rastlina iz družine Lamiaceae, podobno kot origano ali meta. Ta aromatična rastlina, ki raste na jugu Evrope, se razvija predvsem v toplem, sončnem in suhem podnebju, kar ji omogoča sproščanje ostrih in dišečih arom.
Ime rožmarina izhaja iz latinskega "rosmarinus", kar pomeni morska rosa. Rožmarin je grm, imenovan Rosmarinus officinalis, ki divje raste v sredozemskem bazenu. Rožmarin na Kreti se goji na terasah na gorah in hribih s pogledom na morje v skladu z metodami ekološkega kmetovanja. Nato se posuši v tradicionalnih sušilnicah, ki so odprte proti vetru.
Kajenski poper je ena najmočnejših paprik na svetu. Ta rdeči poper, znan tudi pod imenom Pili-pili, se prideluje v Ugandi ("biser Afrike"). Njegovo znanstveno ime je Capsicum frutescens in spada v družino Solanaceae, tako kot paprika. Gojijo jo tudi na Madagaskarju, v Kongu in na Zanzibarju.
Botanično ime česna je Allium sativum, trajna rastlina iz družine Liliaceae. Česen je zelenjadnica, ki je v obliki čebulic, sestavljenih iz membrane. Rastlina lahko zraste do 40 cm visoko, sadimo jo jeseni in pobiramo poleti.
Od kod prihaja sestava pečenega piščanca?
Zgodovina nedeljskega pečenega piščanca
Ali ste vedeli, da? Pečen piščanec je najljubša jed Francozov! Zgodovina te tradicionalne jedi sega v čas Henrika IV. Nekega dne se je Henrik IV. vrnil v kuhinjo lačen in prosil, naj mu skuhajo piščanca v loncu. Ko je poskusil to jed, je izjavil: "Ne želim, da bi v mojem kraljestvu obstajal tako reven kmet, ki ne bi imel vsako nedeljo svojega piščanca v loncu." Piščanec v loncu se je postopoma začel peči neposredno na žaru v ognjišču in tako je nastal znameniti pečen piščanec, ki ga poznamo danes.
V 19. stoletju so Napoleonovi kuharji v pečici vedno hranili več piščancev, tako da je bil eden vedno pripravljen, ko se je cesar odločil, da ga bo pojedel. Danes je pečen piščanec tradicionalna jed, vendar je tudi izjemna jed, ki jo strežejo v številnih znanih restavracijah, kot sta Nolinski v Parizu ali mitična brasserie Lutetia.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana