Veliko dela poznavalcev čokolade je vloženega v čudovit pripomoček prepoznavanja čokolade in druženje z njo.
S katero čokolado se ujema žajbelj ali pistacija?
ChocolizerTM je pripomoček pri vašem delu, da boste vedeli več in postali boljši. Aplikacijo so naloži na tablico ali pametni telefon., da jo boš imel vedno s seboj, ko se utrne ideja za nov recept in je potrebno poiskati najbolj primerno čokolado.
Že kar pred davnimi časi, ko sem pričel zahajati v dobre restavracije je bilo dovolj, da si naročil buteljko vina. Takrat so se prve javile in bi bilo važno, kakšno vino je notri, samo, da je bila buteljka. Pravzaprav se spomnim samo dveh vin in sicer Rebule in Laškega Rizlinga. Od takrat smo kulturi pitja in prepoznavanja vina dodobra osvoji in se pogovarjamo ne samo o sorti, vinarju temveč tudi o hribu, na katerem je trta zrasla.
Pri čokoladi smo šele na začetku. Zelo malo je pravih poznavalcev in še manj tistih, ki so vrhunske čokolade tudi okusili in jih tudi prepoznavajo. Čokolada je kot vino, sorta, lega, podnebje, zemlja in še marsikaj vpliva na njeno sestavo, okus, vonj. Pri čokolado oziroma kakavu je problem to, da je samo ene in sicer nekvalitetne sorte kar 90%. To je čokolada, ki so jo zamišljate kot nekaj, čemur se ne morete upreti, grenka in trpka. Ampak to velja samo za ceneno masovno čokolado, ki je popolnoma ne-aromatična in jo pravi poznavalci ne pogledajo niti od daleč. Prava čokolada je pravzaprav čist nekaj drugega, zelo malo grenka, oprav nič trpka, malo kiselkasta o odličnim vonjem, ki se širi po prostoru in se mu ne moremo upreti.
Someljeji nas poučujejo o prepoznavanju vina in druženju hrane z njim. V dobri restavraciji nam priporočajo vino k izbrani jedi. Kaj pa čokolada. Tudi med chefi je poznavanje čokolade šibko. Še vedno velja načelo, več kot je kakava boljša je čokolada. Kar pa sploh ni res!!! Daleč od tega!
Prišel je čas, da tudi našo kulturo uživalna s čokolado pripeljemo na višji novi. Zato smo za vas pripravili Chocolizer. Program, ki si ga lahko naložite in preizkusite svoje znanje. Chocolizer vam je pripomoček za poznavanje posameznih vrst Callebaut čokolad in druženje z njimi.
Izberite sestavino, sadje, vino, sire ... in ugotovite, katera čokolada najbolj odgovarja vašim izbranim sestavinam.
Chocolizer je zelo koristen pripomoček pri vašem delu. Predvsem pa osnova, da se pri nas bolj posvetimo čokoladi.