9/9

Botanika

Čokolada je ena naših najbolj zaželenih dobrin. Osnova za izdelavo je plod rastline Theobroma Cacao, kar pomeni hrana bogov (Theo –bog, broma – hrana). Kakav je tropsko drevo. Njegov naravni habitat je v nižjih predelih tropskega deževnega gozda. Vse vrste kakava uspevajo med 18° severne in 15°južne vzporednice. V regijah, ki so prizadete z intenzivnimi nalivi, kjer sta temperatura in vlaga zelo visoki.

Drevo raste navpično in doseže višino 2 metra. Veje se razširjajo vodoravno in tvorijo pokrov. Ko je rastlina stara 2-3 leta prične cveteti. Opraševanje poteka s pomočjo majhnih živali, ki se razmnožujejo v razpadajoči vegetaciji. Drevo neprekinjeno proizvaja sadje in na splošno daje dva pridelka, pred in po deževni sezoni. Sadje potrebuje 6 mesecev da dozori.

Svetovnega pridelka je manj kot 3 milijone ton letno. Skoraj ves kakav na svetu dozori v nasadih manjših od 1-4 hektarje in ima produktivnost manjšo od 500 kg na hektar.

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah