POPER SELIM TERRE EXOTIQUE - 30 g
Na nosu jagode Selim prikličejo kombinacijo dimljenih zelišč ter not grenkega kakava in limonske trave.
Odlično se ujemajo z:
- Pečenim telečjim filejem, postreženim s pirejem iz timijana in korenja.
- konfitirano telečje stegno z jesensko zelenjavo.
- file morskega lista s hrustljavim zeljem.
Nepogrešljiv del afriške kuhinje!
Selimske jagode ali "selimski poper" so posušeni plodovi drevesa Xylopia aethiopica. To drevo divje raste v tropski Afriki (Nigerija, Etiopija, Togo, Kamerun, Slonokoščena obala).
V Afriki plodove Selim pogosto dimijo na ognju in jih nato zmeljejo v možnarju. Tradicionalno se uporabljajo kot nadomestek za poper (Piper nigrum) za začinitev ribjih jedi, zelenjavne juhe ali na mesnem nabodalu na žaru.
Jagode Selim ali "Kili" se uporabljajo za aromatiziranje znamenite senegalske kave Café Touba, okusne mešanice kavnih zrn, klinčkov in jagod Selim.
V Nigeriji se uporabljajo za pripravo začimbne mešanice Suya (ingver, arašidi, čebula, česen, sol, kajenski poper in jagode Selim). To mešanico začimb uporabljajo ulični prodajalci, ki prodajajo kebab (govedina ali piščanec na žaru).