9/9

POPER KAMPOT IGP ČRN TERRE EXOTIQUE - 70 g

Hover on image to enlarge
CENA NA ENOTO: 9,32  (brez DDV)
EAN:
IDENT/SKU: 1ZZTETEPOKAMPN
Na zalogi
10,21 
10,21  brez DDV
Kampotski črni poper, poper s sadnimi in metinimi notami.
Kampotski črni poper, zdrobljen v možnarju daje sadne in metine note. Zdrobite ga in ga vsak dan uporabite za prefinjenost. Ta grand cru črni poper se odlično poda k metinemu sorbetu, polnjeni perlici, rdečemu mesu ali divjačini.
Kupi z enim klikom
dodaj na seznam želja
O izdelku

V katerih jedeh se uporablja črni poper iz Kampota?

Kampotski črni poper je poper grand cru. Njegove empirične note so značilne in prepoznavne. Pri Terre Exotique nam je kampotski črn poper zaradi svojih neprimerljivih okusov še posebej všeč.

Kako uporabljate črni poper Kampot?

Naši recepti za uporabo črnega popra Kampot pri kuhanju:

Rakovica, sotirana s črnim poprom Kampot : V voku prepražite čebulo s kitajsko spomladansko čebulo in 150 g črnega popra Kampot (celoten recept najdete spodaj);

sorbet s poprovo meto: sorbetu dodajte ½ čajne žličke črnega popra iz Kampota;

pečena zelenjava s črnim poprom iz Kampota: zelenjavo položite v posodo, odporno na pečico, in dodajte dva mlinčka črnega popra iz Kampota, nato pa jo 35 minut pecite pri 180 °C;

vijolična juha s črnim poprom iz Kampota: pred serviranjem potresite vijolično cvetačno juho z zdrobljenim črnim poprom iz Kampota;


solata iz kozic s črnim poprom Kampot: kozice postrezite z omako iz limete in črnega popra Kampot;


Recept za kamboško rakovico sauté s črnim poprom Kampot

Sestavine

4 modre rakovice ;
1 steblo limonske trave ;
6 strokov česna ;
5 žlic sojine omake ;
5 žlic ostrigine omake ;
2 žlici sončničnega olja;
2 čajni žlički rjavega sladkorja Terre Exotique;
4 klinčki Terre Exotique ;
150 g črnega popra Terre Exotique Kampot.


Za pripravo
Zavrite vodo in zmečkajte limonsko travo ter jo dodajte v lonec. Očistite rakovice in jih za približno deset minut potopite v vrelo vodo. Po desetih minutah jih odstranite in pustite, da se ohladijo.


V posodi segrejte olje in dodajte čebulo, poper, ostrigarsko omako, sojino omako in sladkor. Rakovice prerežite na pol in jih dodajte v vok, neprestano mešajte 15 minut, po potrebi dodajte malo vode in nato odstavite z ognja.

Ta jed se tradicionalno postreže z belim rižem in se v kmerščini imenuje "Kdam chhar mrek sros".



Kampotski črni poper, zelo aromatičen s sadnimi notami

Ta poper s sadnimi in metinimi notami prinaša kompleksne vonjave zelenih jabolk in hrušk, ki jih podpirajo nežni vonji evkaliptusa. V okusu je srednje pekoč okus močno zaznamovan z močnimi notami kafre in poprove mete.

Botanične značilnosti popra Kampot

Veliki letniki popra so običajno značilni za določeno poreklo in terroir. V Kambodži je eden najboljših letnikov popra Kampot, črni poper z močnim, pikantnim vonjem in cvetličnimi notami.

Črni poper Kampot je botanično znan kot Piper nigrum. Je plod plezajoče trte iz družine Piperaceae. Raste na drevesu z grobim, razpokanim lubjem, ki olajša plezanje in doseže višino do štirih metrov.

Piper nigrum za dobro rast potrebuje tropsko podnebje z visoko stopnjo toplote in vlage ter izmenično senco in svetlobo. Po obiranju dobi poper končno barvo in okus.

Kampotski črni poper se pobira in sortira ročno, nato pa se posuši na soncu. Izvira iz pokrajine Kampot in Kep v Kambodži.

Kakšna je razlika med belim, črnim in zelenim kampoškim poprom?

Resnična razlika je v zrelosti, v kateri je poper pobran. Zeleni poper se nabira, preden je zrel, zato so njegove note sveže in limonine. Črni poper pa se nabira, ko je ravno zrel, nato pa se posuši na soncu. Njegove arome so pikantne in polne. Beli poper se nabira ob optimalni zrelosti, z obrezovanjem se odstrani perikardij, nato pa se posuši na soncu.

Zgodovina črnega popra Kampot

Kampotski črni poper se nabira in sortira ročno, nato pa se posuši na soncu. Izvira iz pokrajine Kampot in Kep v Kambodži.


Kampotski poper izvira iz obdobja kraljestva Angkor. Pisne sledi o njem najdemo v popotnih zapisih kitajskega raziskovalca Tcheou Ta Kouanau iz 13. stoletja...

Kitajski priseljenci iz regije Hainan so v Kampot prinesli poper. Gojili so ga že na Kitajskem. V kolonialnem obdobju je kampotski poper dosegel vrhunec in postal glavno uvozno blago. Od leta 1975 dalje so Rdeči kmeri uničili proizvodnjo popra in jo nadomestili z rižem. Šele 30 let pozneje je peščica sadjarskih družin ponovno oživila poper iz Kampota.

Leta 2009 je poper Kampot postal prvi kamboški proizvod z zaščiteno geografsko označbo (ZGO). Pri pridobivanju ZGO je kamboškim proizvajalcem pomagal francoski sindikat proizvajalcev paprike Espelette, ki ga je imenovala francoska razvojna agencija AFD (Agence Française de Développement). Uvedba ZGO je pridelovalcem paprike v Kampotu omogočila desetkratno povečanje dohodka. To je lep primer solidarnosti med proizvajalci na mednarodni ravni.

Lastnosti

Značke:
  • No Hidrogen
  • Presno
  • Vegan
  • Zdrava hrana
Podobni izdelki

Dobavljivo/ni na zalogi

5,40  brez DDV 5,40 
dodaj na seznam želja

Dobavljivo/ni na zalogi

7,40  brez DDV 7,40 
dodaj na seznam želja
Na zalogi
7,45  brez DDV 7,45 
dodaj na seznam želja

Dobavljivo/ni na zalogi

37,70  brez DDV 37,70 
dodaj na seznam želja

SUPER POPUSTI

  • Velika izbira artiklov po znižanih cenah