POPER KAMPOT IGO RDEČ TERRE EXOTIQUE - 70 g
IGP Kampot rdeči poper, sladek, sadni okus za vaše brbončice
Kampotski rdeči poper ima sadne in cvetlične note ter okus po vaniliji in kandiranem citrusu. Odlično se poda k ribam, vanilijevim kompotom in belemu mesu.
Rdeči poper Kampot, Piper Nigrum iz Kambodže
Kaj je Piper Nigrum?
Kampotski poper pripada vrsti piper nigrum, ki jo najdemo v Indiji, Kamerunu in jugovzhodni Aziji. Semena tega popra rastejo na trti, ki lahko doseže višino več metrov. Odvisno od faze obiranja in načina obdelave jagod piper nigrum je rezultat zeleni, črni, beli ali rdeči poper. Vsaka barva ima posebno intenzivnost in okus.
Kako se prideluje rdeči poper Kampot?
Trta več mesecev raste in ustvarja grozde. Ko jagode postanejo rdeče, so optimalno zrele. Grozdi se takoj poberejo, da ne bi zgnili. V Kampotu rdeče jagode takoj po obiranju namočijo v vrelo vodo in nato v ledeno mrzlo vodo. Sledi večdnevno sušenje na soncu in v senci, da se ohranijo arome in rdeča barva popra. Jagode se nato sortirajo in razvrstijo, da se ohranijo le najboljše.
Poper, ki uspeva v tropskem podnebju južne Kambodže.
Pokrajina Kampot na jugozahodu Kambodže je idealna za gojenje popra. Zelo vroče in vlažno podnebje spodbuja uspevanje trte piper nigrum, porozne prsti pa omogočajo optimalno odvajanje deževnice, kar preprečuje gnitje korenin.
V Kampotu rdeči poper: kvintesenca piper nigrum
Kampotski rdeči poper razvije sadne, sladke in vanilijeve note, ki so odlične za sladke in slane jedi ter sladice. V okusu so višnje morello, kandirana češnja, pomarančna lupina in burbonska vanilija. Na naši lestvici začinjenosti je rdeči poper opredeljen kot ognjevit.
To je kvintesenčni poper, ki združuje intenzivne, očarljive arome zrelih zrn paprike z vročo, pikantno pikantnostjo črnega popra.
Kako se lahko rdeči poper Kampot uporablja v kulinariki?
Naše ideje za hitre in enostavne recepte s kampoškim poprom:
- Kampotski rdeči poper je idealen za omake za belo meso in divjačino.
Odlično se ujema z jabolki, hruškami in vaniljo v kompotu ali pecivu. - Zmečkajte rdeči poper in nežno začinite krožnike z morskimi sadeži.
- Si želite nenavadnega recepta? Kambodžani obožujejo tarantule s kamboškim poprom, vi pa se lahko zadovoljite z marinirano govedino ...
- Bruchettas: tukaj odkrijte recept Terre Exotique;
- Obdarite goste z račjimi prsmi, lakiranimi z rdečim poprom Kampot
Z receptom za račje prsi, lakirane s kampoškim rdečim poprom, poudarite okuse Kambodže!
Kampotski poper: močna povezava s Kambodžo
Od kod prihaja poper iz Kampota?
Poper se je v Kambodži prvič pojavil v času kraljestva Angkor v 9. stoletju. Pravzaprav so bili Kitajci iz regije Hainan tisti, ki so v pokrajino Kampot prinesli gojenje popra. Dokazi o tem izvoru so navedeni v popotnih zapisih Tcheou Ta Kouanaua, kitajskega raziskovalca iz 18. stoletja.
V kolonialni dobi in zlasti v 19. stoletju je kampotski poper pridobil na priljubljenosti in postal pomembno uvozno blago. Pravijo, da je "najboljši poper na svetu"!
Od leta 1975 dalje so Rdeči kmeri zmanjšali njegovo proizvodnjo in ga nadomestili z rižem. Šele trideset let pozneje je peščica sadjarskih družin ponovno oživila ta poper, ki je tako tesno povezan s Kambodžo.
ZGO in ZOP za spodbujanje gojenja paprike v Kampotu.
Leta 2009 je poper iz Kampota postal prvi kamboški proizvod z zaščiteno geografsko označbo (ZGO). V pokrajini Kampot, ki leži med morjem in gorami, je poper resen posel! Ta izjemna zemljišča obdelujejo družine, ki so noro zaljubljene v svoj poper in ponosne na znanje svojih prednikov.
Za pridobitev ZGO so kamboški pridelovalci zaprosili za pomoč zvezo francoskih pridelovalcev paprike Espelette. ZGO so pridobili pri francoski razvojni agenciji AFD.
- No Hidrogen
- Vegan
- Zdrava hrana