POPER CUBEBE TERRE EXOTIQUE - 70 g
V katerih jedeh naj se uporablja poper Cubèbe?
Raziščite medene in zeliščne okuse
Ta poper je hkrati blag in pikanten, zato ga lahko uživate tako v slanih kot sladkih jedeh. Domačini ga včasih dodajajo za boj proti vročini, lajšanje prebave ali pa ga žvečijo kot bonbon.
Kako uporabljati poper Cubèbe Naše ideje za recepte za uporabo popra Cubèbe pri kuhanju:
- Smothie z jagodami Cubèbe: Dodajte pol čajne žličke popra Cubèbe, preden ga zmešate;
- fondant s čokolado in poprom Cubèbe: čokoladi in stopljenemu maslu dodajte 4 mleta zrna popra cubeb;
- Zelenjava, ocvrta v voku: v vok z zelenjavo pred cvrtjem dodajte čajno žličko mletega popra Cubèbe;
- čokoladni mousse: stopljeni čokoladi dodajte pol čajne žličke mletega popra Cubèbe;
- jabolčni kompot Cubèbe: pred kuhanjem jabolkom dodajte žličko mletega popra Cubèbe;
- file morskega lista s poprom Cubèbe: zdrobite 3 g popra Cubèbe in ga dodajte v ponev s šalotko, belim vinom, belim alkoholnim kisom, soljo in zelišči, nato pa pustite, da se zmanjša;
- Pečena melona s portovcem in Cubèbe poprom: v ponvi karamelizirajte med, dodajte žličko zdrobljenega Cubèbe popra in nato četrtine melone. Flambirajte s portovcem in zmanjšajte količino, medtem ko polivate koščke melone.
Oglejte si recept za morskega lista s poprom Cubèbe
Glej recept za Moelleux s tekočo notranjosti in Cubèbe poprom (v francoščini)
Dimne, sadne note popra Cubèbe
Vonj popra Cubèbe izraža dimljen čaj in zeliščne napitke na medenem, sadnem ozadju. Prevlečen z nežnimi aromami sladkih začimb in smole se odlično poda k jastogu, azijskim jedem, kompotu iz eksotičnega sadja ali sladici iz čokolade in mete. Aromatični odtisi tega popra so mentolni in rahlo pikantni. Odlično se poda k čokoladni peni, kompotu iz eksotičnega sadja ali zelenjavnemu voku.
Kubebski ali indonezijski poper
Jagode popra Cubèbe se obirajo, preden dozorijo, posušijo in zmeljejo. Uživate ga lahko neposredno z žvečenjem jagod. Poper z majhnim repom raste predvsem v jugozahodni Indiji, med Sumatro, Javo in Borneom. Kubebski poper, katerega botanično ime je Piper cubeba L., raste divje sredi tropskega gozda. Kubebski poper, ki ga je treba nabirati približno en mesec in za katerega je potrebna velika skrb, raste tako, da se opoteka okoli dreves, ki so lahko visoka tudi več kot 10 metrov. Grozdi "Cubèbe" se obirajo ob optimalni zrelosti, ko postanejo rdeči, približno junija. Z enega samega drevesa se pridela povprečno 50 kg svežega popra. Za pridobitev 1 kg posušenega popra so potrebni 4 kg svežega. Za sušenje se zrna popra za 3 do 4 dni postavijo na sonce, da voda izhlapi.
Od kod izvira poper cubeb?
Zgodba o presenetljivem popru
Lažnivi poper je tudi poimenovanje za poper Cubèbe. Pravzaprav ne spada v družino Piper nigrum! Ta poper, ki so ga v srednjem veku v Evropo uvozili Arabci, so uporabljali izključno v medicinske namene, za zdravljenje težav z dihali, ali v čarovništvo, saj je bil na primer ena od sestavin ljubezenskih napitkov. V 17. stoletju je poper Cubèbe postal redek, saj ga je portugalski kralj prepovedal v korist črnega popra, ki ga je tržil. Danes se poper Cubèbe pogosto uporablja v severnoafriški kuhinji, na primer v jedi raz-el-hanout. Poper Cubèbe je plod plezajoče rastline, ki izvira z indonezijskih otokov. Plodovi se obirajo zeleni, preden dozorijo, nato pa se posušijo na soncu, da dobijo temno barvo.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana