POPER BAHIA ČRNI TERRE EXOTIQUE - 70 g
Kako se prideluje črni poper Bahia?
Brazilski poper
Bahijski črni pope raste v vročem, tropskem podnebju Salvador de Bahia v Braziliji, izvira iz trte vrste Piper nigrum, ki raste na kolih. Črni poper Bahia, znan tudi kot Brazilski zaliv ali Zaliv vseh svetih, raste v idiličnem okolju, obrnjenem proti oceanu, na peščeni zemlji v vzhodnem in osrednjem delu države, kjer je kapljično zalivan, tako da dobi točno toliko vode in hranil, kot jih potrebuje. Črni poper Bahia je značilen za poletje, nato pa se vsaka jagoda loči od grozda in posuši v dežju. Črni poper Bahia ima čudovito zaokroženost in aromo.
Kako se črni poper Bahia uporablja v kulinariki?
Navajamo nekaj možnih načinov uporabe:
- pred serviranjem potresite nekaj ščepcev zdrobljenega bahijskega črnega popra na rebrca, preden jih postrežete;
- Moqueca de Bahia: recept za Moqueca de Bahia najdete tukaj;
- Poprova jagodna solata: na narezane jagode potresite 1 čajno žličko mletega črnega popra Bahia;
- carpaccio iz langašev s poprom Bahia: dan prej v mleku raztopite 2 čajni žlički črnega popra Bahia;
- makaron s temno čokolado in poprom Bahia: črni poper Bahia vmešajte v ganache in ga nato precedite;
- majoneza s črnim poprom Bahia: pred pripravo majoneze ji dodajte 1 čajno žličko črnega popra Bahia.
Kakšen je okus črnega popra Bahia?
Zeliščni vonj črnega popra Bahia preide v janeževe in lesne okuse, rastlinske in smolnate, poper Bahia je poln okusov.
Zgodovina črnega popra Bahia
Prve rastline popra so bile v Brazilijo prinesene konec 16. stoletja. Prvič so bile posajene na jezuitskih vrtovih v Bahii, skrbel pa jih je frančiškanski duhovnik iz Goa v Indiji. Danes je Brazilija tretja največja proizvajalka popra na svetu, vendar je črni poper Bahia le majhen del te proizvodnje, saj predstavlja le 2 % celotne brazilske proizvodnje.
Naš črni poper izvira iz mladega kmetijsko-gozdarskega nasada v bližini mesta Porto Seguro v zvezni državi Bahia, na hribu na robu gozda, obrnjenem proti Atlantiku. Vzpostavil ga je Francoz, ki že več kot dvajset let živi v Braziliji, vzdržuje pa se izključno s pomočjo sosednje podeželske skupnosti. Na vaši kmetiji se črni, beli in rdeči poper prideluje v skladu z načeli gozdne agroekologije (brez kemičnih vnosov, brez pesticidov, naravno sušenje, ročno sortiranje itd.)
Obiranje poteka ročno v različnih obdobjih zorenja in glede na želeno vrsto. Pomembno je vedeti, da je kakovost popra tesno povezana s kakovostjo pridelka. Gojenje je vsako leto označeno z nekaj tisoč kilogrami, ostaja precej zaupno. Zrna popra se nato za več dni razporedijo na soncu in redno obračajo, da med sušenjem ne bi fermentirala. Ta postopek se izvaja v različnih obdobjih zorenja in glede na želeno vrsto popra. Ne smemo pozabiti, da je kakovost tesno povezana s kakovostjo pridelka.
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana