PAPRIKA V PRAHU TERRE EXOTIQUE
Kako uporabljati Žitavsko papriko v prahu?
Žitavska paprika v prahu je začimba, ki bi jo moral imeti vsakdo v svoji shrambi! Je namreč bistvenega pomena za prefinjeno kuhinjo, hkrati pa je tudi klasika za vsakodnevno kuhanje.
Načini uporabe Žitavske paprike v prahu
Tukaj je nekaj idej za recepte, ki jih lahko uporabite pri kuhanju:
- V loncuprepražite meso in dodajte 1,5 žlice paprike.
- Piščanec s papriko: piščanca posujte z 1 žlico paprike.
- Sardele s papriko: Sardele z 1 žličko paprike in stisnjenim česnom.
- Paprika Madeleines: V testo dodajte 1,5 žličke paprike.
- Jagnječji curry: Ko začnejo koščki jagnjetine rjaveti, dodajte 1 žličko paprike in premešajte.
- Omako Chermoula: Dodajte ½ čajne žličke paprike in ostale sestavine ter premešajte.
Arome paprike
Paprika je zmerno pekoča, bogata z jodom in močno dimljena, kar ji daje izjemen značaj in pikantne okuse. Močna aromatična intenzivnost te paprike zagotavlja sadno in intenzivno sestavo z notami kuhanih češenj in žganih zelišč. V ustih preseneti z okusom karameliziranega mesa in rahlo sladkim okusom.
Slovaška paprika
Kako raste paprika?
Paprika Zitava Terre Exotique izvira iz regije Zitava na Slovaškem. Botanično ime te majhne paprike je Capsicum annuum in spada v družino Solanaceae. Beseda „paprika“ izhaja iz srbskega „paprena“, kar pomeni „pikanten“.
Paprika je prvotno posušena paprika, ki se nato zmelje v prah. Paprika, znana tudi kot sladka paprika, izvira iz Kolumbije in južnih ZDA. V Evropo so jo uvozili po tem, ko je Krištof Kolumb odkril Ameriko, in sicer najprej v Španiji, nato pa je postala priljubljena po vsej Evropi in nazadnje prispela na Madžarsko, kjer je postala nacionalna začimba.
Na Slovaškem se paprika tradicionalno prideluje že več kot 100 let. Prvotno je bila proizvodnja osredotočena na reko Žitavo, od tod tudi ime te paprike. Postopoma se je pridelava razširila po vsej regiji, Podonavski nižini, ki je postala najsevernejše območje za pridelavo paprike v Evropi. Žitavska paprika je leta 2014 postala prvo slovaško živilo, ki je pridobilo zaščiteno označbo porekla, na kar so proizvajalci ponosni.
Čeprav večina evropske paprike prihaja iz Madžarske, sta nas zgodba o tej žitavski papriki in njena intenzivna aroma zapeljali.
Zgodovina paprike
Papriko so v Južni Ameriki gojili že 7000 let pred našim štetjem. Maji in Azteki so jo uporabljali kot začimbo, pa tudi v zdravilne namene ali celo kot sredstvo za izmenjavo.
Na začetku španske kolonizacije so jo postopoma prinesli v Evropo, kjer so jo zelo cenili. Paprika je nato našla svoje mesto na Madžarskem, kjer so jo poimenovali „paprika“, zdaj pa je simbolična začimba madžarske kuhinje.