PAPRIKA d'URFA DROBLJENA TERRE EXOTIQUE - 55 g
V katerih jedeh se uporablja čili Urfa?
Paprika sorte Capsicum annuum je "pekoča" (4 po Scovillovi lestvici), za katero so značilni sadni toni, podobni rozinam, vonj po kakavu in nežna grenkoba.
Kako uporabljati čili Urfa?
Naši recepti za uporabo čilija Urfa pri kuhanju:
- Tradicionalni Menemen, turška umešana jajca: pred serviranjem na Menemen posujte 3 ščepce Urfa čilija;
- Krompir s čilijem Urfa: med kuhanjem krompirja potresite 1 žlico čilija Urfa;
- Testeninska solata s čilijem Urfa: pred jedjo solato potresite z 1 ščepcem čilija Urfa;
- brusketa z mariniranim paradižnikom: češnjevim paradižnikom dodajte 1 žličko čilija Urfa in 1 žlico omake yuzu ponzu.
Okusi čilija Urfa
Po organoleptičnih lastnostih je čili Urfa zelo podoben alepskemu čiliju. Obe papriki imata namreč lesne, tople in sadne okuse, podobne okusom paradižnika. Prav tako sta precej blaga (4 na Scovillejevi lestvici). Zaradi teh dveh lastnosti sta odlična za vsakodnevno kuhanje.
Paprika Urfa in njena botanika
Paprika Urfa spada v vrsto Capsicum annuum iz družine Solanaceae, tako kot njeni bratranci, paprika Jalapeno in paprika Chipotle.
Ta paprika, ponos Turčije, se včasih imenuje tudi paprika Isot, kar je preprosto skovanka iz besed ISI (kar pomeni vročina) in OT (kar pomeni zelišče). Postopek nabiranja je poseben. Po obiranju se paprika Urfa več dni suši na soncu. Nato jo zapakirajo, da se znoji in dobi dimljen, pekoč okus.
Turški čili, ljubljenec odličnih kuharjev
Papriko Urfa so najprej gojili Kurdi v Turčiji v kraju Urfa, od koder je dobila tudi svoje ime. To mesto je bilo na križišču trgovskih poti, po katerih so se prevažale začimbe, in leži 40 km od meje s Sirijo. Je ena najljubših sestavin kuharskega mojstra Yotama Ottolenghija, ki ga pogosto uporablja v svojih receptih!
- No Hidrogen
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana