ZAČIMBNA MEŠANICA VADOUVAN TERRE EXOTIQUE - 50 g
Ta tradicionalna eksotična mešanica iz južne Indije je idealna za marinade za piščanca ali enolončnice. Je odličen dodatek omakam iz kokosovega mleka. Najbolje jo je dodati na koncu kuhanja in jo rahlo preliti, da ne postane grenka.
Kako uporabljati Vadouvan pri kuhanju?
Doma je Vadouvan zelo cenjen v jedeh iz rib in morskih sadežev! Vadouvan je blažji od drugih curryjev, zato je kot nalašč za občutljivejše brbončice.
Naj vas ne odvrne njegova zelo izrazita in značilna aroma, saj mešanica po segrevanju sprosti okusne in močne arome.
V Indiji začimbe minuto segrevajo v vrelem olju, preden jih dodajo jedi curry, ki jo pripravljajo.
Kako uporabljati Vadouvan?
Naše ideje za recepte za uporabo Vadouvana v vaši kuhinji:
- tradicionalni indijski curry iz tune z Vadouvanom: v ponev s kokosovim ali sezamovim oljem, česnovo pasto in ingverjevo pasto dodajte 2 žlici Vadouvana.
- pečena cvetača z vadouvanom: pred peko na rezine cvetače posujte 2 žlici vadouvana (celoten recept najdete spodaj);
- mariniran piščanec z Vadouvanom: v marinado dodajte 2 čajni žlički Vadouvana;
- file trske z vaduvanom: po kuhanju filejev trske ponev prelijte s smetano in 1,5 žličke vaduvana;
- confit svinjska lička z vadouvanom: v nizozemski pečici prepražite 2 žlički vadouvana, dodajte čebulo in svinjska lička ter jih pred kuhanjem prelijte s smetano.
Recept za ribji kari iz Kerale si oglejte tukaj
Tradicionalni recept za indijski tunin curry z vadouvanom
Sestavine1 kg koščkov tune;
10 spomladanskih čebulic;
1 žlica kokosovega ali sezamovega olja;
3 sveži čiliji;
1 čajna žlička česnove paste Terre Exotique;
1 čajna žlička ingverjeve paste Terre Exotique;
1 žlica kajenskega popra Terre Exotique;
2 žlici zdravila Terre Exotique Vadouvan;
3 lističi karija Terre Exotique;
2 žlici grobe soli z otoka Ré Terre Exotique;
1 žlica kurkume v prahu Terre Exotique;
Po želji: 4 okraski.
Priprava
V posodo dajte koščke tune (lahko jo nadomestite z drugo ribo s čvrstim mesom) v vodo z grobo soljo in kurkumo.
Pustite jo počivati, da se iz ribe odstranijo bakterije. Narežite spomladansko čebulo in jo dajte na stran. Če vam je uspelo najti garnicije, jih narežite na 2 cm velike kose in jih pustite, da se približno deset minut namakajo v vodi v loncu, dokler ne zavrejo.
Segrejte ponev s kokosovim ali sezamovim oljem in dodajte čebulo, česnovo pasto, ingverjevo pasto, dodajte Vadouvan in pražite 10 sekund, nato izklopite ogenj.
Vsebino posode dajte v mešalnik in jo zmeljite, da dobite pasto.
Na ogenj postavite glineno posodo, vanjo položite odcejene koščke tune, svež čili na koščke in pasto ter na srednji temperaturi kuhajte približno 10 do 15 minut.
Tradicionalno se ta jed postreže s pirejem iz kasave s kurkumo, belim rižem in surovo zelenjavo.
Recept za pečeno cvetačo z vadouvanom
Sestavine1 lepa cvetača;
80 g masla;
5 žlic oljčnega olja;
30 cl težke smetane;
2 žlici Terre Exotique Vadouvan;
ščepec popra Terre Exotique voatsiperifery;
3 ščepci Terre Exotique fleur de sel.
Priprava
Pečico segrejte na 180 °C. Na delovni površini narežite cvetačo na približno 3 ali 4 cm debele rezine. Odrezke cvetače prihranite za omako.
Rezine cvetače položite na pekač, pokapajte z oljčnim oljem, posolite in v ponvi na žlici vročega oljčnega olja 2 minuti pražite vaduvan, da se sprostijo arome.
Rezine cvetače prelijte z vadouvanom. Nato na vsako rezino dodajte košček masla.
Pecite 20 minut pri 180 °C, obrnite rezine in jih ponovno pecite še 20 minut. Medtem pripravite omako.
V mešalnik dodajte obrezke cvetače, smetano, ščepec fleur de sel, ščepec voatsiperiferjevega popra in vse skupaj zmešajte pri polni hitrosti.
Na krožnike na sredino dajte omako, nato pa nanjo položite rezino pečene cvetače.
Uživajte samostojno ali z limoninimi trakovi piščanca.
Vadouvan in njegove posebnosti
Iz česa je narejen Vadouvan?
Terre Exotique Vadouvan je narejen iz čebule, česna, gorčice, fižola urd, triplata, kumine, koromača, kurkume, karijevih listov in sezamovega olja.
Indijski curry, prilagojen francoskim okusom! Razvili smo ga skupaj z našimi indijskimi partnerji in v veselje nam je bilo sodelovati z njimi pri pripravi tega čudovitega recepta!
Kako se pripravi Vadouvan?
Vadouvan bi lahko primerjali z indijsko „kocko bujona“. Gre za svež curry (ali, če uporabimo natančen izraz, massala), katerega okusi so zgoščeni in ki je bil zaradi boljšega ohranjanja posušen na soncu.
Gre za mešanico, katere proizvodnja je tradicionalna in zahteva posebno strokovno znanje. Čebulo in česen najprej olupijo, operejo in nato posušijo na soncu. Ko se posušijo, se zmeljejo.
Po mešanju se razporedijo na pladenj in ponovno posušijo na soncu. Tretji dan