TZATZIKI TERRE EXOTIQUE - 30 g
Grčija v času aperitivov
Mešanica za tzatziki je idealna za pripravo znamenitega grškega mezzéja, ki ga vsi uživajo med aperitivom. Namažite jo na rezine kruha, kot omako ob sendvičih, dimljenem lososu, solatah ali celo mesu na žaru. Tzatziki se v Grčiji tradicionalno uživa v kruhu pita.
Za katere jedi lahko uporabite mešanico tzatziki?
Spoznajte sladke in sveže okuse te mešanice.
S to mešanico boste seveda lahko pripravili svoj domači tzatziki, lahko pa z njo potresete tudi solato, dimljenega lososa ali jedi z žara. Zaradi preproste uporabe mešanice tzatziki je ta mešanica primerna za množice pri predjedeh, glavnih ali večernih jedeh!
Naš nasvet? V grški jogurt z malo limone vmešajte čajno žličko mešanice tzatziki in jo dodajte surovi zelenjavi za predjed.
Kako uporabiti mešanico tzatziki?
Naše ideje za recepte za uporabo mešanice tzatziki v vaši kuhinji:
Domači tzatziki : kliknite tukaj za celoten recept
ocvrte bučke: pred cvrtjem bučke potresite z mešanico tzatziki;
majoneza z grškim okusom: pripravljeni majonezi dodajte žličko mešanice tzatziki;
losos v foliji: fileje lososa pred peko v foliji povaljajte v mešanici tzatziki;
kumarična solata: na kumare natresite žličko mešanice tzatziki;
jagnječje kotlete na žaru: jagnječje kotlete marinirajte v oljčnem olju z 2 žlicama mešanice tzatziki;
piščanec po grško: piščanca premažite z grškim jogurtom in ga pred peko v pečici potresite z mešanico tzatziki ter ga med peko polivajte z limoninim sokom;
zelena remoulada: pripravku dodajte 1 čajno žličko mešanice tzatziki
Sveže arome mešanice tzatziki
V mešanici tzatziki se pojavijo zeliščne, sveže in česnove note, ki izboljšajo vaše priprave. Kot predjed ali v glavni jedi bo mešanica tzatziki v vaše jedi vnesla vse svoje okuse.
Sredozemska mešanica
Mešanico tzatziki sestavljajo koper, česen, kafirska limeta, šalotka in sol. Tzatziki je grški in turški meze, ki se postreže kot predjed ali omaka. Meze je majhna jed, ki se postreže ob alkoholni ali brezalkoholni pijači, torej aperitiv. Beseda tzatziki izvira iz turške besede cacik, ki pomeni nekakšno začimbo. Tzatziki je mešanica jogurta in kumare. Turški tzatziki je bolj tekoč, bolj podoben omaki kot namazu, kot je grški recept.
Koper, ki sestavlja to mešanico in katerega botanično ime je Anethum graveolens, spada v družino Umbelliferae, imenovano tudi Apiaceae, kamor spadajo na primer koriander, kumina, koromač in korenček. Umbelliferae so razširjene v zmernih območjih in rastejo v sredozemskem podnebju.
Rastlina kopra je lahko visoka do 70 centimetrov. V poletni sezoni cveti v rumeni barvi, oblikujejo se veliki dežniki, podobni majhnim dežnikom. Ta aromatična rastlina raste na jugu Francije, pa tudi na severu, če je zaščitena pred mrazom. Listi kopra se nabirajo spomladi in poleti. Cvetovi se najpogosteje uporabljajo za prilogo k lososu ali v solatah iz kumaric poleti in seveda v vašem receptu za znameniti grški tzatziki, povezan s česnom, kombijem, šalotko in soljo!
Od kod izvira tzatziki in njegove sestavine?
Mezzé od tu in drugod v središču pozornosti Tzatziki je v Grčiji zelo razširjen mezzé, vendar izvira iz Turčije. Izhaja iz turškega pripravka, imenovanega cacik, ki je izenačen z omako ali včasih z juho in ga lahko najdemo v kuhinjah južne Evrope in Bližnjega vzhoda.
Ta pripravek je večinoma sestavljen iz kozjega ali ovčjega jogurta, ki ga spremljajo kumare, česen in koper. V Turčiji je tzatziki bolj tekoč kot v Grčiji; bolj spominja na hladno juho. Tzatziki je tesno povezan z Grčijo in Turčijo, najdemo pa ga tudi v večini južnih držav. V Iranu se imenuje Mast ô Khiar, kar pomeni "jogurt in kumare". Še bolj na vzhodu, v Bolgariji, se imenuje Tarator in ga v številnih lokalih strežejo kot predjed.
Zelišče, iz katerega je sestavljen tzatziki, je koper, ki izvira iz starogrške besede "anethon" in pomeni "hitro raste". To rastlino, ki izvira iz vzhodnega Sredozemlja, so v Evropo prinesli Rimljani in nazadnje je šla v pozabo. V srednjem veku se je ta aromatična rastlina ponovno pojavila v skandinavski kuhinji, nato pa se je pridružila današnjim svetovnim kuhinjam. Prvotno so koper uporabljali zaradi njegovih zdravilnih lastnosti za zdravljenje želodčnih obolenj ali odganjanje nesreče. Za Rimljane je bil koper simbol vitalnosti in zdravja. Toliko dobrih razlogov za pripravo okusnega domačega tzatzikija!
- Presno
- Vegan
- Zdrava hrana