MEŠANICA GRAVLAX TERRE EXOTIQUE - 60 g
Gravlax s timurjem, značilno nordijsko mešanico
Limonična, pikantna in zeliščna mešanica gravlax je obvezna za vaše ribje jedi. Tradicionalna kulinarična posebnost nordijske kuhinje je losos gravlax, ki ga še nikoli ni bilo tako enostavno pripraviti kot z mešanico gravlax podjetja Terre Exotique. S to svežo mešanico polnega okusa poživite svoje marinade in ribje jedi.
V katerih jedeh se lahko uporablja gravlax?
Spoznajte prenovljene nordijske okuse za gravlax.
Mešanico gravlax je zasnovala naša ekipa, da bi poenostavili pripravo marinad za gravlax. Jagode Timur, ki so dodane tej mešanici, so pridih Terre Exotique, ki vaši pripravi doda izvirno, pekočo ostrino.
Naše zamisli za recepte za uporabo mešanice gravlax pri pripravi jedi:
- Gravlax iz lososa: tukaj odkrijte recept za gravlax iz lososa s timurjem Terre Exotique;
- Trska na žaru: pred peko na žaru nekaj ur marinirajte fileje trske v 2 žlicah mešanice gravlaxa;
- sendviči za zajtrk: na toast namažite stepen kremni sir, dodajte dimljenega lososa in po vrhu potresite en ali dva ščepca mešanice gravlaxa;
- juha: mešanico gravlaxa uporabite v juhi za juho in ji dodajte 1 žlico;
- aperitivna omaka: 2 žlički mešanice gravlaxa potresite v fromage frais ali grški jogurt;
- jagnjetina navarin po gravlaxu: koščke jagnjetine namažite z mešanico gravlaxa in jih pred kuhanjem pustite marinirati čez noč, približno 8 ur.
Arome mešanice gravlaxa
Na nosu se v tej mešanici razkrijejo zeliščne note zaradi kopra in pikantne note zaradi prisotnosti jagodičevja Timur, v ozadju pa je nežna aroma borove smole, ki jo daje rožnato jagodičevje.
V okusu se sprosti eksplozija sladkih in blagih okusov. Jagode Timur dodajo okus citrusov s pridihom grenivke, ki poživi lososa gravlax - to je pridih Terre Exotique!
Kakšna je mešanica gravlaksa in timurja podjetja Terre Exotique?
Ta mešanica je sestavljena iz sladkorja, soli, kopra, črnega popra z Madagaskarja, jagodičevja Timur in rožnatega jagodičevja.
Sladkor v mešanici gravlax je naš rjavi trsni sladkor z otoka Reunion. Pridobljen je z z delno rafinacijo soka sladkornega trsa. Vsebuje 5 % melase, ki mu daje svetlo barvo in nežen okus po vaniliji. Po obiranju se sladkorni trs stisne, da se pridobi sok. Sok se nato segreje, da se odstrani voda in koncentrira sladkor, ki se zlepi in sčasoma kristalizira. Ta rjavi sladkor je znan tudi kot rjavi sladkor.
Sol, uporabljena za to mešanico gravlaxa, je rožnata himalajska diamantna sol iz Pakistana. Ta kamena sol, ki jo pridobivajo v rudnikih Khewra v osrčju Himalaje, dobi svojo barvo zaradi vsebnosti železa. Zelo čista, suha in nejodirana sol je bogata z minerali in elementi v sledovih. Kristali fosilne morske soli, ki jo pravzaprav imenujemo kamena sol, rudarska sol ali zemeljska sol, ne vsebujejo onesnaževal, aditivov in so nerafinirani. Zato jih telo 100-odstotno asimilira. Ti rudniki še zdaleč niso izčrpani, saj vsebujejo 600 milijonov ton soli!
Koper v tej mešanici, katerega botanično ime je Anethum graveolens, spada v družino Umbelliferae, znano tudi kot Apiaceae, v katero spadajo koriander, kumina, koromač in korenje. Umbelliferae so razširjene v zmernih območjih in rastejo v sredozemskem podnebju. Rastlina koper lahko zraste do višine 70 cm. Poleti cveti rumeno in tvori velike dežnike, ki spominjajo na majhne dežnikarice. Ta aromatična rastlina raste na jugu Francije, pa tudi na severu, če je zaščitena pred mrazom. Listi kopra se nabirajo spomladi in poleti.
Madagaskarski črni poper je plod rastline Piper nigrum iz družine Piperaceae. Zrna popra, ki se nabirajo v regiji Tamatave, so zelo aromatična in topla. Madagaskarski črni poper, ki se nabira ročno, se najprej ročno sortira, nato opere v vodi in nazadnje posuši na soncu.
Jagode Timur, ki se uporabljajo v tej mešanici, izvirajo iz Nepala in so nabrane na majhnih endemičnih drevesih vrste Zanthoxylum armatum iz družine Rustaceae. Divje raste v gorovju Mahabharat med Teraijem in Paharjem, na nadmorski višini več kot 2 000 metrov. Teraj je rojstni kraj Bude. Tamkajšnje vasi Tharu so znane po blatnih hišah s slamnatimi strehami. Timurske jagode so bistvena začimba za prebivalce Teraija na jugu Nepala. Po končani letni žetvi se jagode timur posušijo in nato ročno sortirajo. Ženske sortirajo povprečno 5 kg jagod na dan. S pomočjo velikih tkanih pladnjev poteka sortiranje v treh različnih fazah: odstranjevanje vej in drugih tujkov, ločevanje črnih semen in plodov ter izbira najbolj zrelih jagod glede na njihovo barvo. Jagode timur se zaradi kislih not imenuje "grenivka", vendar jih lahko najdete tudi pod imenom "timutski poper".
Rožnate jagode so napačno poimenovane "rožnati poper", saj botanično gledano ne spadajo v rod Piper in zato niso član družine paprik. Znanstveno ime rožnatega popra je Schinus terebinthifolius. Botanična družina, v katero spada rožnati poper, je Anacardiaceae, v katero spadajo številna drevesa in grmi, kot so sumak, mango in indijski orešček. Rožnati poper, znan tudi kot burbonski poper, raste predvsem na otokih Madagaskar in Reunion na dvospolnem drevesu, ki lahko zraste do 10 metrov visoko in zelo hitro raste. Nabirajo se le zrele jagode, saj imajo močne arome. Malgaške ženske, ki imajo to edinstveno znanje, jih nato ročno sortirajo.
Zgodovina lososa gravlax
Gravlax v švedščini pomeni "pokopati lososa". Izvira iz zakopavanja lososa pod mešanico zelišč, predvsem pa iz dejstva, da so skandinavski ribiči v srednjem veku poleti zakopavali lososa v zemljo na bregovih fjordov, da bi ga dlje ohranili. Ta tradicija se je nadaljevala do štiridesetih let 20. stoletja. Tudi takrat je vsako skandinavsko gospodinjstvo pripravilo svojega lososa in ga več mesecev hranilo v majhnih hladnih sodih, v katere so dali sol, sladkor, poper in koper, da bi ohranili in aromatizirali lososovo meso.
- No Hidrogen
- Vegan