SEZAM S SOJINO OMAKO TERRE EXOTIQUE - 50 g
V katerih jedeh se lahko uporabljajo sezamova semena v sojini omaki?
Sezamova semena, aromatizirana s sojino omako, so osnovna jed azijske kuhinje, zlasti japonske. So subtilna in polnega okusa, zato jedem dodajo pridih izvirnosti.
Kako uporabljate sezamova semena v sojini omaki pri kuhanju?
Naše ideje za recepte za uporabo sezamovih semen v sojini omaki pri kuhanju:
- Preden dodate sestavine in zvijete riž, ga potresite s sezamovimi semeni v sojini omaki;
- Sezamov kruh: preden damo testo v pečico, potresemo žlico sezamovih semen v sojini omaki;
- piščanec yakitori s sezamom: ko piščanca mariniramo, ga povaljamo v sezamu s sojino omako, nato pa ga popražimo v ponvi;
- sezamovi aperitivni krekerji: v testo za kruhek dodajte 1 žlico sezamovih semen v sojini omaki, nato pa jih narežite na majhne koščke;
- feta palčke s sezamom: feto narežite na rezine, jih povaljajte v medu in sezamu s sojino omako, nato pa jih nekaj minut pražite do zlato rjave barve.
Okusi sezamovih semen v sojini omaki
Sezamova semena, začinjena s sojino omako, razkrijejo vonj po karameliziranih lešnikih, tako slanih kot sladkih. Na okusu pustijo sladek, zelo okusen okus po praženih semenih.
Botanika sezamovih semen
Kaj so sezamova semena?
Sezam ali Sesasmum indicum je rastlina iz družine Pedaliaceae. Zaradi svojih semen se pogosto goji v regijah, kot sta Afrika in Azija. Sezamova semena so priljubljena sestavina evropske, azijske in ameriške kuhinje, saj se uporabljajo surova, pražena ali mleta.
Kako nastane sojina omaka?
Sojina omaka je tradicionalno narejena iz soje, ki se včasih meša s pšenico. Omako dobimo s sproščanjem encimov po fermentaciji.
Sojina omaka je bogata z aminokislinami, ki ji dajejo slan okus, zato se tradicionalno uporablja v marinadah ali za aromatiziranje riža.
Sezamova semena v zgodovini
Sezamova semena izvirajo iz Vzhodne Indije. 3 000 let pred našim štetjem so Kitajci sezamova semena uporabljali kot črnilo, tako da so jih spremenili v olje in ga nato sežgali, da so dobili črno barvo. Skozi stoletja so sezamova semena prepotovala svet in se sčasoma začela uporabljati v kulinariki v obliki olja, testenin, navadnih ali aromatiziranih semen.
- No Hidrogen
- Vegan