SEZAM S KIMCHIJEM TERRE EXOTIQUE - 50 g
Sezamova semena s korejskim pridihom morate posipati po ribah na žaru, rezancih, riževi jedi ali perutnini. Kimči je tradicionalna korejska jed, pripravljena iz paprike in zelenjave, ki fermentira v slanici. Ta sezamova semena s kimčijem so poklon korejski kulinariki.
V katerih jedeh uporabiti sezamova semena z okusom kimčija?
Sezamova semena so temelj azijske kuhinje. Sezam z okusom kimči se zgleduje po tradicionalni korejski jedi in vašim jedem doda pikanten okus.
Kako uporabljati sezamova semena z okusom kimči pri kuhanju?
Naše zamisli za recepte za uporabo sezamovih semen z okusom kimči v kuhinji:
- Izvedite naslednje ideje:lososov file v sezamovi oblogi: Pred kuhanjem posujte obe strani lososovega fileja s sezamovimi semeni z okusom kimčija;
- Tanki račji nabodala s sezamom: račje trakove razrežite po dolžini, jih nabodite na nabodala, nato jih povaljajte v medu in na koncu pred kuhanjem povaljajte v sezamu z okusom kimčija;
- Bučke s sezamom: Narežite bučke, jih prepražite v ponvi z malo olja in potresite 2 žlici sezamovih semen z okusom kimčija;
- Sojene sezamove kozice: V ponvi z malo medu in sojine omake poškropite kozice z 1 žlico sezamovih semen z okusom kimčija, nato pa jih podušite;
- Kroglice s sezamom iz kozjega sira: Iz svežega kozjega sira oblikujte majhne kroglice in jih nato povaljajte v 2 žlicah sezamovih semen z okusom kimčija.
Arome sezamovih semen z okusom kimčija
Sezamova semena z okusom kimčija so slanih in sladkih arom. V ustih ponujajo rahlo, toplo pikantnost, ki vnaša v ta semena vso svojo edinstvenost, na koncu pa preide v nežen okus po praženih lešnikih in česnu.
Botanika sezamovih semen
Kaj so sezamova semena?
Sezam ali Sesasmum indicum je rastlina iz družine Pedaliaceae. Ta rastlina se zaradi svojih semen pogosto goji v regijah, kot sta Afrika in Azija. Sezamova semena, ki se uporabljajo surova, pražena ali mleta, so zelo prisotna v evropski, azijski in ameriški kuhinji.
Kaj je kimči?
Kimči spremlja številne tradicionalne korejske jedi. Gre za pripravek, ki temelji na zelenjavi, najpogosteje zelju, konzervirani v slanici z nekaterimi začimbami, vključno s korejskim čilijem, imenovanim gochugaru, ki ima sadne in pikantne arome, ki odlično okusi kimči.
V Koreji se kimči običajno uživa hladen, najpogosteje v solatah ali kot priloga k jedi z belim rižem. Včasih ga lahko postrežemo tudi vročega, v juhah, palačinkah ali enolončnicah.
Okus kimčija je zelo pekoč, zato je treba imeti prefinjeno brbončice, da bi ga okusili in cenili.
Sezamova semena v zgodovini
Sezamova semena izvirajo iz vzhodne Indije. 3 000 let pred našim štetjem so Kitajci sezamova semena uporabljali kot črnilo, tako da so jih spremenili v olje in nato sežgali, da so dobili črno barvo. Sčasoma so sezamova semena prepotovala svet, da so se končno začela uporabljati v kuhinjah v obliki olja, past, navadnih ali aromatiziranih semen.